:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Septembar 06, 2023   11:05

0

91

Đukić Dejanović: Policajac ima preventivnu funkciju

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je da je policajac neko ko je drugar, neko ko ume da priđe, neko ko treba da nauči decu kako da prepoznaju opasnost i kome da se obrate ako je vide. “Dakle, ima preventivnu funkciju”, ističe Đukić Dejanović.

Nakon prve školske nedelje, posvećene tematskim radionicama, druga će biti nedelja provere znanja dece, ali ne ocenjivanja radi. Kako kaže ministarka Đukić Dejanović, cilj je da svako dete, roditelj, nastavnik i učitelj zna dostignuti nivo znanja u dosadašnjem školovanju i da to bude start za školsku godinu, radi produbljivanja tog znanja.

"Ideja je da dete ima cilj da svakog dana napreduje i da radi na sebi, da bude bolje. Ne da pravi onu kompeticiju koja izaziva ljubomoru - 'Biću bolji od drugog', nego 'Ja ću biti bolji i moj drug će biti bolji, pa ćemo zajedno praviti školu koja će biti bolja'", navela je Đukić Dejanović.

Kada je reč o bezbednosnoj situaciji na početku nove školske godine, ministarka je podsetila da nema škole gde policajac nije u svakoj smeni, pre smene i po završetku smene. Kako kaže, policajac je neko ko zajedno sa pedagozima, psiholozima, direktorima i nastavnicima u školi brine o deci na način koji je više roditeljski, nego onaj za koji se najčešće misli kada se izgovori reč policajac.

"Policajac je neko ko je drugar, neko ko ume da priđe, neko ko treba da nauči decu kako da prepoznaju opasnost i kome da se obrate ako je vide. Dakle, ima preventivnu funkciju. MUP-u beskrajno hvala što je ta saradnja na samom početku krenula vrlo kvalitetno", istakla je Đukić Dejanović.

Ministarka Đukić Dejanović posetila je danas osnovnu školu "14. oktobar" u Beogradu, kako bi obišla tematske radionice koje se sprovode u toj školi. Kako je istakla, od učenika prvog i trećeg razreda imala je prilike da čuje kako oni razmišljaju na teme "Volim i poštujem sebe i svoje drugare" i "Magična moć reči". Obradovalo je to što deca već u prvom, a posebno u trećem razredu, imaju apstraktne pojmove, razumeju ih i što uz svaku reč koju izgovore - udenu pomalo emocija.

"Učiteljice su uspele svojom kreativnošću da u praksi primene instrukcije koje je ministarstvo dalo - da sa decom razgovaraju i iznedre iz njih smisao za toplinu prema drugu, prema školi, za ono što je lepo, da znaju šta nije dobro, da umeju da se od toga distanciraju", izjavila je Đukić Dejanović za T a n j u g.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva