:

:

TV Most

Foto: TASS

clock

Oktobar 03, 2022   16:40

0

131

Duma usvojila ustavne amandmane o prijemu teritorija

Ruska Državna duma usvojila je danas jednoglasno amandmane na Ustav o prijemu samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR, LNR) kao i Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Rusije.

Prema usvojenim amandmanima, stanovnici novih entiteta će biti priznati kao ruski državljani od 30. septembra, dana kada su se ove teritorije pridružile Rusiji, a rusko državljanstvo mogu dobiti u roku od mesec dana, prenosi Tass.

Na osnovu usvojenih izmena osobe koje borave na ovim teritorijama, kao i oni koji su ranije boravili na njima, ali su otišli u Rusiju, stiču rusko državljanstvo.

Da bi se ostvarilo ovo pravo, biće potrebno podneti molbu Ministarstvu unutrašnjih poslova Rusije i položiti zakletvu.

Na osnovu ovih rešenja, ruskim državljanima sa prebivalištem u DNR, LNR, kao i u Zaporoškoj ili Hersonskoj oblasti, se obezbeđuju garancije za zapošljavanje, priznaju obrazovna dokumenta, kao i dokumenta koja potvrđuju njihov građanski status, radno iskustvo, pravo na penzije, socijalnu i medicinsku pomoć.

Izmene će obezbediti garancije u oblasti imovinskog prava, uključujući i uspostavljanje specifičnosti u regulisanju prometa nepokretnosti i upravljanja zemljištem.

Do 1. januara 2028. upis prava na nepokretnostima biće moguć na osnovu dokumenta koja izdaju državni organi ovih teritorija i Ukrajine, prenosi Tass.

Ruska Duma ratifikovala je ranije danas sporazume o pristupanju četiri ukrajinske teritorije Rusiji.

Četiri teritorije su prethodno većinom glasova odlučile na referendumu da se pripoje Ruskoj Federaciji.

Izvor: T a n j u g

DumaRusijaLNRDNRZaporoška oblastHersonska oblast
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva