:

:

TV Most

clock

Jun 15, 2020   10:43

0

103

Đurić: Beograd će pregovarati sa svima, ali nema nametnutih rešenja

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da Beograd želi sa svima da razgovara o kosovskom pitanju, ali i istakao da niko ne može nametati rešenja i da Srbiju niko ne može naterati da prizna nezavisnost Kosova.

 

Đurić je za televiziju Prva rekao da će se Beograd potruditi da kasnije u toku meseca bude dobar domaćin specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku, koji danas stiže u Prištinu.

Kako navodi Đurić, Beograd će se truditi da bude bolji domaćin od Prištine što, kako dodaje, neće biti težak zadatak, budući da se deo političara u Prišitni već izjasnio da ne želi da razgovara sa Lajčakom.

"Mi želimo sa svima da razgovaramo, jer mislimo da predstavimo svoje argumente svima i da ceo svet zna kakvom su teroru i pritiscima u prethodnim godinama bili izloženi Srbi sa KiM", rekao je Đurić.

On je istakao da se na velika zvona pokrenulo srpsko lobiranje za kosovsko pitanje što se, kako kaže, vidi kroz odnos prema sagovornicima koji dolaze u Beograd, kroz to što je tim koji predvodi predsednik Srbije doveo do povlačenja 18 priznanja nezavisnosti KiM, kao i kroz to što je onemogućeno da Kosovo uđe u međunarodne institucije.

"To je rezultat činjenice da smo posle mnogo godina lobiranje postavili kao centralni deo naše politike", rekao je Đurić.

Upitan kada se može očekivati nastavak dijaloga, Đurić je rekao da Priština od 2018. godine otvoreno sprečava i opstruiše dijalog, a da treba videti da li će se to promeniti sa novom vladom, na čelu s Hotijem.

"Važno je da vidimo i s kakvim idejama, planovima i ciljevima će i posrednici ući u dijalog", rekao je Đurić.

Istakao je da Beograd hoće zaštitu državnih i nacionalnih interesa, svetinja i naroda na KiM, kao i teritorije, za šta ima čvrste argumente, Rezoluciju 1244, Ustav Srbije.

"Čuli smo najave predstavnika Prištine koje ne ostavljaju previše mesta za optimizam, oni kažu da neće da pregovaraju ni o čemu sem o priznanju nezavisnosti Kosova", rekao je Đurić i istakao da to ne dolazi u ozbir.

Kako kaže, Srbiju neće niko naterati da prizna nezavisnost Kosova.

"Mi možemo da razgovaramo o tome kako da napravimo mir, očuvamo stabilnost, kako da lakše cirkulišu ljudi, roba i kapital preko amdnistrativne linije, kao i o čitavom nizu dogovora od ranije, poput ZSO, što nam dugujete", rekao je Đurić.

On je istakao da Srbiji niko neće moći da nameće rešenja , navodeći da su ta vremena davno prošla.

Govoreći o odnosima političara u Prištini, Đurić je rekao da se sada jedno krilo Albanaca takmiči u vređanjima i napadima na SAD i predsednika SAD Donalda Trampa, dok drugo krilo vređa i napada Lajčaka, EU, Brisel.

"Za razliku od ranijeg perioda kada su oni delovali jedinstveno i sinhronizovano, a Srbija nije lobirala, govorim o periodu pre 2012. gpdne, danas je situacija povoljnija", rekao je Đurić.

Izvor: T a n j u g

Marko ĐurićKiMMiroslav Lajčakdijalog BG-PR
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva