:

:

TV Most

Foto: Tviter

clock

Januar 11, 2021   20:46

0

96

Đurić: Cilj da uvećamo srpski kokus u Kongresu

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da naša ambasade u Vašingtonu nastoji da ostvari što više kontakata sa novoizabranom američkom administracijom, kao i da u narednom periodu intenzivno raditi na tome da se uveća srpski kokus u Kongresu.

 

Đurić je u intervjuu za Kurir TV rekao da su odnosi Srbije sa SAD, pa i dešavanja u toj zemlji, prožeti sa ključnim prioritetima naše državne i nacionalne politike, kao što su očuvanje stabilnosti u zemlji i ekonomski razvoj.

Kako je rekao, naša ambasada u Vašingtonu nastoji da "pruži ruke" prema dolazećoj administraciji Džozefa Bajdena i da ostvari što više kontakata.

"Iako sam ovde samo tri nedelje, imao sam razgovore sa predstavnicima Stejt departmenta, Ministrastva odbrane, Kongresa... U narednim nedeljama intenzivno ćemo raditi da što više kongresmena i senatora položili zakletvu učlanimo u srpski Kokus, jer nama trebaju oni koji će nas podržavati kao Albance Eliot Engel", naveo je Đurić.

Upitan o Vašingtonskom sporazumu i sumnjama da bi taj dogovor mogao da bude doveden u pitanje nakon dolaska nove administracije, Đurić je rekao da će imenovanja novih zvaničnika, pa i onih koji će se baviti našim regionom, potrajati mesecima, ali da je naša ambasada već sada u kontaktu sa kandidatima za pojedine funkcije važne za naš region.

"Ko god da bude na tim pozicijama, uveren sam da će se držati onoga što je dogovoreno u prethodnom periodu. Mi u Srbiji imamo na šta da se pozivamo i za šta da se borimo kada je reč o Vašingtonskom sporazumu", istakao je Đurić.

Podsetio je da je tim sporazumom predviđeno da SPC i srpski manastiri i crkve na KiM budu zakonski zaštićeni i da se u punoj meri primenjuju sve odluke sudova vezane za imovinu SPC.

Takođe, sporazum, ukazao je Đurić, predviđa do septembra ove godine moratorijum na pokušaje Prištine da pristupi međunarodnim organizacijama.

"Sa predstavnicima nove američke administarcije razgovaraćemo o tome na koji način da se nakon tog perioda bavimo tim pitanjem", naveo je Đurić.

Dodao je da veruje da će i američka korporacija DFC, koja je otvorila kancelariju u Beogradu imati pune ruke posla bez obzira na političke promene u Vašingtonu i naglasio da je namera Srbije da animira što više američkih kompanija da ulažu u Srbiju jer bi, kako je ocenio, to doprinelo našoj borbi za političku poziciju u SAD.

"Od naše ambasade doći će mnogo inicijativa za unapređenje odnosa Srbije i SAD kako bi ojačali i osnažili Srbiju", naveo je Đurić.

Kao važan aspekt delovanja srpske ambasade u SAD istakao je kontakte i vezivanje naše dijaspore u toj zemlji.

"Naša dijaspora je idelolški, politički i u ekonomskom smislu raznolika, radićemo na tome da sve kontakte i uticaj koji imaju naši ljudi u SAD upregnemo ka onome što je interes Srbije", poručio je Đurić.

Izvor: T a n j u g

Marko ĐurićSAD
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva