:

:

TV Most

Foto: Kancelarija za KiM

clock

Septembar 11, 2019   16:21

0

65

Đurić i Falkoni o perspektivama za nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se danas sa novoimenovanim ambasadorom Francuske u Srbiji Žan-Lujom Falkonijem i upoznao ga sa političkom i bezbednosnom situacijom u našoj južnoj pokrajini.

Đurić i Falkoni razmenili su mišljenja o perspektivama za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, sa ciljem postizanja kompromisnih rešenja koja će otvoriti perspektive za društveni i ekonomski razvoj na Kosovu i Metohiji i doprineti trajnoj stabilizaciji prilika u regionu.

Đurić je pozdravio rešenost Francuske, kao jedne od najuticajnijih država Evropske unije, da se aktivnije uključi u proces rešavanja pitanja Kosova i Metohije, izrazivši očekivanje da će to angažovanje, bez obzira na razlike u stavu po pitanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, biti u duhu tradicionalnog prijateljstva srpskog i francuskog naroda.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju informisao je ambasadora Francuske o teškim uslovima života srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini i stalnim nastojanjima Prištine da ograniči ljudska i politička prava Srba.

Poseban akcenat Đurić je stavio na analizu posledica anticivilizacijskih taksi na robu iz centralne Srbije i sve češće provokativne akcije Prištine sa severu pokrajine.

Na sastanku je bilo reči i o predstojećim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji i konstatovano da je veoma važno da oni proteknu mirno i u demokratskoj atmosferi, a Đurić je upozorio na sve izraženije antisrpske poruke albanskih političkih aktera u predizbornoj kampanji i onemogućivanje glasanja sa srpskim dokumentima.

Đurić je konstatovao i da je nedavna poseta predsednika Emanuela Makrona Beogradu bila veoma važan događaj za odnose dveju zemalja i da je to bila izuzetna prilika za produbljivanje saradnje predsednika Srbije Aleksandra Vučića i šefa francuske države.

Izvor: TV Most, saopštenje

KiMĐurićFalkoniKancelarija za KiMFrancuska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva