:

:

TV Most

Foto: Kancelarija za KiM

clock

April 28, 2020   11:01

0

132

Đurić: KFOR neće dozvoliti ektremistima da iskoriste ovu situaciju

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je danas da je KFOR na početku epidemije koronavirusa obećao da neće dozvoliti da ektremisti u Prištini iskoriste ovu situaciju i pokušaju da upadnu na sever KiM.

"Komandanat KFOR-a (general Majkl Risi) je na početku ove epidemije vrlo kokreno postupio prema srpskoj zajednici na KiM, kontaktirao Gorana Rakića kao predsednika Srpske liste i gradonačelnika Severne Mitrovice i ponudio pomoć i rekao da će u ovim uslovima KFOR osigurati da ne moraju da brinu o bezbednosnim pitanjima i da ne moraju da brinu da će nekom od ekstremista u Prištini biti dozvoljeno da iskoriste ovu situaciju i provale na sever KiM i slično", rekao je Đurić gostujući na Pinku.

Đurić je dodao da je od ranije poznato da ekstremistima u Prištini takve "avanture" nisu strane.

Upitan šta se dešava sa KFOR-om i slovenačkim vojnicima kada je reč o koronavirusu, Đurić kaže da je virus prodro i u KFOR, kao i da je i u Bondstilu od 90 testiranih njih 80 bilo pozitivno.

Đurić je ukazao se organizovane albanske bande tokom policijskog časa na KiM pljačkaju srpsku imovinu i to naročito tamo gde znaju da niko ne živi, tako što otimaju stoku, traktore i drugu mehanizaciju.

Dešava se da oduzimaju srpskim porodicama krave od kojih žive, dodao je Đurić i istakao da Kancelarija za KiM reaguje momentalno i pokušava to da nadoknadi, kao i da prištinske institucije tome ne posvećuju pažnju.

Đurić je govoreći o koronavirusu na severu KiM rekao da je u prethodnih edam dana registrovano 26 novobolelih i 19 izlečenih, ali i nažalost dvoje preminulih.

Južno od Ibra u šest opština sa srpskom većinom nema nijednog obolelog kod kovida 19, dodao je on.

Navodi da su preduzete vrlo ozbiljne mere i da je Kosovska Mitrovica prva posle Beograda otvorila kliniku za lakše kovid pacijente, kao i da je obezbeđeno dovoljno testova i medicinskog materijala.

Đurić kaže da smo bili u situaciji da pomognemo sa medicinskim materijalima i komšijama Albancima i da je po tom pitanju uspostavljena dobra komunikacija sa albanskim zvaničnicima, bez ikakvih političkih predrasuda, kao i da su oni pomagali u srpskim sredinama.

Skoro 2.000 ljudi, uglavnom mladih, u srpskim sredinama pomaže domaćinstvima sa starima u ovoj situaciji, naglasio je direktor Kancelarije za KiM.

"Uspeli smo da stvorimo takvu situaciju da naši pacijenti na KiM imaju iste uslove po pitanju lekova i protokola kao i u Beogradu, Novom Sadu i drugim centrima", rekao je Đurić.

Takođe, ističe da smo uspeli na početku epidemije da obezbedimo da 250 kamiona isporuči našem narodu na KiM osnovne životne namirnice i da su srpske sredine bile bolje snabdevene od albanskih.

Zbog toga su tu dolazili i Albanci da kupuju brašno i slično, pa je morala da bude ograničena kupovina, dodao je Đurić.

"Niko ne zna pravi broj obolelih u albanskim sredinama na KiM, a imaju vrlo slab zdravstveni sistem".

Naglasio je da je do sada izgrađeno 1.600 kuća i stanova za naš narod na KiM i da nijedan projekat pomoći države Srbije nije stao, kao i da će još puno ljudi dobiti krov nad glavom.

Đurić po pitanju formiranja nove kosovske vlade kaže da su u Prištini velika politička previranja i da se albanski predstavnicima nisu bavili koronavirusom već međusobnim političkim obračunuma, kao i da je očigledno da "dišu jedni drugima za vrat" i da samo što se nisu međusobno sukobili.

Izvor: T a n j u g

MArko ĐurićKFORKosovo i Metohijakoronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva