:

:

TV Most

clock

Novembar 08, 2019   12:59

0

243

Đurić: Nadam se ukidanju taksi, sloboda kretanja ne bi ni trebalo da bude tema

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da se nada da će takse koje je Priština uvela na robu iz Srbije pre nešto više od godinu dana biti ukinute, da tema slobode kretanja, kako građana tako i zvaničnika, ne bi trebalo uopšte ni da se pojavljuje kao takva, uz poruku da je Srpska lista ta koja je na demokratski način, voljom srpskog naroda, dobila pravo da ih zastupa u institucijama.

Đurić, koji je prisustvovao obeležavanju gradske i hramovne slave Severne Mitrovice sveti Dimitrije, odgovarajući na pitanja novinara rekao da je prošlo godinu dana od uvođenja taksi, i da je stav prema tome poznat.

“Pre dva dana je bila neslavna godišnjica…nema potrebe da obrazlažem koliko su štete one nanele svim stanovnicima Kosova i Metohije bez obzira na nacionalnost”, rekao je Đurić uz konstataciju da je neverovatno da one opstaju više od godine, da se nada da će uskoro biti ukinute, ali i da Kancelarija i svi drugi čine sve kako bi Srbi imali neophodne potrepštine i osnovne namirnice.

Odgovarajući na pitanja u vezi sa formiranjem institucija u Prištini, kazao je da neki albanski političari ponavljaju greške pojedinih srpskih iz prošlosti, tražeći tada sebi lojalne Albance.

“Srbi su jasno rekli koga žele da ih predstavlja i niko drugi nema pravo da im nekoga nameće. Srpska lista je dobila poverenje i dobila je mandate jer zastupa srpske, državne i nacionalne interese” istakao je direktor Kancelarije za KiM i dodao da je Srpska lista pokazala da ima odgovoran odnos prema očuvanju mira u budućnosti uz poruku da sigurno neće dozvoliti da bude gažena, a u tome će imati i podršku države Srbije bez obzira koju odluku bude donela.

Na pitanje novinara iz albanskih redakcija da li je dobio dozvolu da danas bude na obeležavanju slave, Đurić je podsetio da postoji sporazum o slobodi kretanja, da je i neretko bio žrtva ometanja, te da se nada da se to neće više dešavati u budućnosti.

Kako je naveo, bez obzira na sve različite stavove, ni Srbi ni Albanci ne smeju biti ometani da se slobodno kreću, da je to normalna stvar i da to ne bi trebalo da bude uopšte tema niti političko pitanje.

“Neprihvatljivo je to da se nekima sprečava da putuju, zabranjuju sportske manifestacije, kulturni događaji…” dodao je.

On je rekao da je veoma srećan što prisustvuje obeležavanju slave Svetog Dimitrija, da će danas obići i obnovljeni Dom zdravlja u Leposaviću i podsetio na plan predsednika Srbije Aleksandra Vučića i realizaciju 349 različitih projekata podrške srpskim sredinama u izgradnji domova zdravlja, privrednih, sakralnih, školskih i drugih objekata.

Izvor: Kosovo online

KiMĐurićMitrovdanKosovska Mitrovicataksesloboda kretanja
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva