:

:

TV Most

Foto: Kancelarija za KiM

clock

Mart 25, 2020   22:30

0

172

Đurić: Nema obolelih u većinski srpskim sredinama na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić naveo je večeras da nema obolelih od koronavirusa u većinski srpskim sredinama na Kosovu, a da je 71 zaražena osoba registrovana u albanskim sredinama.

"11 uzoraka briseva pacijenata iz srpskih sredina na KiM poslato na Institut 'Torlak' i svi su negativni na virus COVID-19", napisao je Đurić u dnevnom izveštaju o situaciji na Kosovu na Instagram profilu.

On je podsetio da zbog zabrane kretanja, volonteri u srpskim sredinama uglavnom u ranim jutarnjim  časovima obilaze korisnike.

"Preko KC Niš na prostor KiM isporučujemo 15.000 zaštitnih maski i 30.000 zaštitnih rukavica iz kontigenta pomoći NR Kine, kao i lekove za dijabetičare i hronične bolesnike za sve srpske sredine na KiM, koji će moći da se podižu u apoteci u Kosovskoj Mitrovici, na osnovu prikupljenih recepata pacijenata", ukazao je Đurić.

Istakao je i da je dva vozila Lada Niva uručena Domu zdravlja u Zubinom Potoku, a institucijama i javnim preduzećima u toj opštini podeljeno je preko 2.000 maski, koje se šiju u pogonima "Javora".

"Kretanje naših vozila saniteta, lekara i pacijenata sa prostora KiM, kao i transportnih kamiona iz centralne Srbije, preko administrativne linije, danas je bilo redovno i nesmetano", naveo je Đurić.

U izveštaju se navodi da su u blizini KBC u Kosovskoj Mitrovici u utorak uveče uhapšene tri osobe (dva Albanca i jedna Srpkinja) zbog kršenja zabrane kretanja. Uhapšeni su poslati u karantin u Prištini, dok su četiri policajca koji su bili u kontaktu sa njima u samoizolaciji.

"U Kosovskoj Mitrovici, u toku poslednja 24 časa, nije bilo pacijenata sa simptomima virusa KOVID 19. Ukupno 62 osoba se nalaze u samoizolaciji u periodu od 14 dana. U zdravstvenim ustanovama na centralnom Kosovu u protekla 24 sata bilo je 17 pregleda mobilnih medicinskih timova. Nije utvrđeno prisustvo simptoma infekcije koronavirusom", ukazao je Đurić.

Penzioneri se u Kosovskoj Mitrovici, zajedno sa nadležnim službama Pošte, banke Poštanska štedionica i Komercijalne banke, upoznaju sa mogućnostima podizanja penzija tokom trajanja vanrednog stanja putem dostave na kućnu adresu ili uz mogućnost davanja punomoćja za podizanje penzija, navodi se u dnevnom izveštaju.

Đurić je poručio da se nastavlja dezinfikovanje javnih ustanova u većinski srpskim sredinama.

Podsetio je i da Dom kulture "Gračanica" nastavlja da emituje onlajn kulturne programe, poput jučerašnje onlajn izložbe slika "Jesen u Parizu".

Izvor: Kosovo Online

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva