:

:

TV Most

clock

Avgust 15, 2019   22:54

0

329

Đurić: Novo Brdo nikada neće biti "kosovarski" istorijski spomenik

Tvrđava Novo Brdo je jedan od ključnih srpskih istorijskih i arheoloških lokaliteta, i svaki pokušaj da se ona prikaže u drugom svetlu je ništa drugo do akt nasilnog brisanja istorije, sračunat sa ciljem da se dodatno produbi međunacionalni jaz na Kosovu i Metohiji, navodi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić u saopštenju.

Đurić navodi da je "Novo Brdo u srednjem veku bilo multietnički grad, u kojem su živeli Srbi, Sasi, Grci, Dubrovčani i mnogi drugi, i svedoči o vremenu sasvim drugačijem od današnjeg, u kojem je Kosovo i Metohija, pod upravom srpskih monarha i vlastele, bilo mesto dodira kultura i civilizacija".  

"Oni koji danas žele da Kosovo učine monoetničkim nisu slučajno izabrali Novo Brdo kako bi drskim i beskrupuloznim provokacijama i falsifikovanjem istorije sakrili činjenicu da je Kosovo i Metohija, u vreme kada je bilo srce srpskog etničkog prostora, bilo jedna od najbogatijih u kulturno najnaprednijih oblasti Evrope", ističe Đurić u saopštenju.

"Isticanje zastave samoproglašenog Kosova na Novom Brdu, osim što je čin grubog istorijskog revizionizma, jeste, verujem, i neka vrsta osvete braniocima toga grada, zbog čije istrajnosti je ta tvrđava do danas ostala simbol srpskog junaštva i otpora".

"Novo Brdo nikada neće biti „kosovarski“ istorijski spomenik, i nakon ovoga možemo samo da se zapitamo šta je sledeće – možda postavljanje crnih albanskih orlova umesto krstova na kupole srpskih srednjovekovnih crkava?", zaključuje Đurić na kraju saopštenja Kancelarije za KiM.

Izvor: TV Most, saopštenje

Kancelarija za KiMKiMNovo BrdoistorijaĐurić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva