:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Januar 08, 2022   21:08

0

125

Đurić: Odlikovanje veliko priznanje za sve urađeno na KiM

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić odlikovan je danas u Banjaluci ordenom Njegoša trećeg reda, a za T a n j u g je izjavio da je to odlikovanje veliko priznanje i za njega lično i za sve ono što je Srbija radila na Kosovu i Metohiji u periodu dok je on bio na čelu Kancelarije za KiM i kao pregovarač u dijalogu između Beograda i Prištine.

"Drago mi je i zbog mojih ćerki koje će jednog dana moći da analiziraju i sagledavaju ono što smo mi radili u tom periodu, pa možda i one požele da nastave tu nit naše borbe za koju verujem da je višegeneracijska", rekao je Đurić posle uručenje odlikovanja u Banja Luci, gde se obeležava 30 godina postojanja Republike Srpske.

Đurić je narodu Republike Srpske poželeo jačanje ekonomije, kao i jačanje unutrašnjeg i međunarodnog položaja, a Srbiji da nastavi da pruža podršku Republici Srpskoj u skladu sa svim međunarodnim aktima i Dejtonskim sporazumom.

Istakao je da je Srbija poslednjih nekoliko godina uložila značajna finansijska sredstava u obnovu škola, infrastrukture, zdravstva u Republici Srpskoj.

"I u narednom periodu u skladu sa Ustavom Srbije i većinskim opredeljenjem srpskog naroda ta podrška će se nastaviti", rekao je Đurić.

Republici Srpskoj je poželeo i mnogo uspešnih decenija mirnog i miroljubivog razvoja.

Đurić je istakao i da u proteklih 30 godina postojanja Republike Srpske nikada nije bilo lako i da je njen opstanak uvek bio suočen sa iskušenjima i pritiscima, nekada unutrašnjim, a nekada spoljašnjim.

"Ali konstanta želje našeg nardoa na ovom području je da se Republika Srpska očuva, konstanta želje Srbije je da podrži to nastojanje i tu težnju koja je upisana i u Dejtonski sporazum i u Ustav ove zemlje i nema razloga da se sa tako nečim ne nastavi", rekao je Đurić.

Uveren je, kako kaže, da Srbija konstantno demonstrira svoju posvećenost stabilnosti u regionu, kao i da svojim ekonomskim zamajcem i razvojem doprinosi i razvoju Republike Srpske i jačanju atraktivnosti čitavog regiona.

Kada je reč o odnosima Srbije i SAD, Đurić je kazao da će Srbija nastaviti intenzivno da ulaže u unapređenje svojih odnosa sa Amerikom i istakao da u Beogradu postoji politička volja da ti odnosi u narednom periodu budu sve bolji i da ekonomska razmena raste.

"Radimo na unapređenju političke infrastukture Srbije u Vašingtonu koja je decenijama, nakon raspada bivše Jugoslavije, bila pomalo zapuštena, nismo imali zgradu ambasade. Ovih dana finalizujemo kupovinu novog objekta srpske ambasade koja je na samo kilometar od Bele kuće", rekao je Đurić.

Takođe, kako je rekao, radi se i na proširenju srpskog kokusa u SAD, dodajući da su susreti u proteklih godinu dana sa predstavnicima Kongresa, iz Stejt Departmenta i drugih ogranizacija, uspeli da prošire svest o nastojanjima Srbije da miroljubivo nastavi svoj razvoj, da doprinese regionalnoj stabilnosti, da unapredi ekonomske odnose sa Amerkom i da stvori jednu novu paradigmu srpsko-američkih odnosa.

Ističe da ostaje još puno posla kada je reč o promeni percepcije i slike Srbije i srpskog naroda u najširoj američkoj javnosti.

"Na tome ću nastaviti da radim i u ovoj godini. Moramo da nastavimo da menjamo imidž Srbije, da stvaramo jednu pozitivnu sliku, da predstavimo sliku, da predstavimo Srbiju onakva kakva jeste - zemlja koja se ubrzano razvija, koja ima najbrži privredni rast u Evropi, koja gradi 10 auto-puteva, koja doprinosi stabilnosti, koja je zagledana u budućnost i ponosna na prošlost, i koja je jedan dragocen deo mozaika odnosa u Evropi i transatlantskih odnosa", zaključio je Đurić.

Izvor: T a n j u g

Marko ĐurićKiMRepublika Srpska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva