:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Jun 27, 2019   8:33

0

242

Đurić: Opstrukcije Prištine koče ceo region

Svako opstruiranje nastojanja da se dođe do održivih rešenja koja bi bila osnov za dinamičniji ekonomski i socijalni razvoj regiona je neodgovorno, kaže u intervjuu za "Blic" direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Ističe da je uveren da takav stav dele i partneri Srbije iz Evropske unije.

"Međutim, Priština je tvrdoglavo i istrajno na stanovištu da je Vašington jedina relevantna međunarodna instanca u procesu rešavanja kosovskometohijskog pitanja. Naše stanovište je da kvalitetnog rešenja ne može biti ako se ignoriše volja, ne samo najuticajnijih država EU, već i onih velikih i moćnih država koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova", rekao je Đurić.

Upitan da li očekuje da konačni sporazum sa Prištinom bude potpisan do kraja ove ili početkom sledeće godine, Đurić kaže da je teško govoriti o perspektivama za postizanje rešenja u trenutku kada Priština radi ono što radi.

"Za bilo kakav dogovor Beograda i Prištine potrebni su i maksimalna konstruktivnost i maksimalna odgovornost. Priština već mesecima dosledno manifestuje isključivo nekonstruktivnost i neodgovornost. Ne negiram mogućnost da bi se stvari mogle promeniti iz korena za kratko vreme, ali u ovom trenutku to deluje veoma malo verovatno", kaže direktor Kancelarije za KiM.

Đurić je rekao da su Srbi na Kosovu i Metohiji, a pre svega oni na severu pokrajine, prinuđeni da se zbog trgovinske blokade Prištine snalaze i uspostave alternativne kanale snabdevanja osnovnim životnim namirnicama iz Srbije.

"Prištini nije bilo dovoljno to što nanosi gubitke našoj privredi, već je agresivnim policijskim akcijama rešila da prekine te alternativne puteve snabdevanja i da time doslovno egzistencijalno ugrozi naš narod. Podsetiću vas da je na kamione sa hranom i drugim potrepštinama čak pucano. Ja mogu samo još jednom da ponovim da Beograd neće dopustiti da životi naših sugrađana na severu KiM budu na bilo koji način ugroženi i da se naš narod izgladnjivanjem primora na egzodus, što je nesumljivo namera Prištine", izjavio je Đurić.

Upitan o tome kakve mere Srbija može da uvede Prištini i da li podržava tu ideju, Đurić naglašava da je odluka Srbije da bude maksimalno uzdržana motivisana potrebom da u međunarodnoj areni zvanični Beograd nastupa kao odgovorna strana.

Teško je, kako kaže, objasniti takvu poziciju građanima na KiM koji su svakodnevno izloženi pritiscima Prištine, ali i građanima u centralnoj Srbiji, kojima je, kako kaže, stalo do nacionalnog ponosa i koji možda priželjkuju da zvanični Beograd uzvrati istom merom.

"To je uvek moguće uraditi, ali odgovorna vlast pažljivo proračunava svoje poteze i misli nekoliko poteza unapred. Uveravam još jednom sve građane da je mnogo bolje to što smo veoma promišljenim potezima, odnosno bez afekta, delovali u jednom periodu koji ne mogu da opišem drugačije nego kao pokušaj proizvodnje destabilizacije i na KiM i u širem regionalnom kontekstu. Razume se da naša uzdržanost nije pasivnost i da postoje granice našeg strpljenja", objašnjava Đurić.

Govoreći o najavljenim promenama u Srpskoj naprednoj stranci (SNS), Đurić kaže da je ova stranka ponikla u narodu i radi za narod.

"Za iste one obične ljude koje je tajkunska vlast Đilasa i Jeremića svojevremeno dovela na prag bede i egzistencijalne propasti, a našu državu na ivicu bankrota. Mi imamo jasnu misiju - da radimo svom snagom za državu i narod, i prirodno je da tim koji igra napadački čitavu utakmicu boreći se za budućnost Srbije i pozitivne promene u svim oblastima, treba povremeno osvežavati, jer nisu svi jednako kondiciono spremni i potrebno je povremeno ubaciti sveže i odmorne snage", rekao je Đurić.

Dodaje da ponekad postoje ljudi koji zaborave kako se igra timski, kojima je, kako navodi, važno da budu zvezde i najvidljivi pod svetlom reflektora, te ih je neophodno podsetiti na značaj timske igre.

"Aleksandar Vučić je vođa pobedničkog tima bez presedana na srpskoj političkoj sceni od uvođenja višestranačja i nepogrešivo oseća kada nastupa kritični trenutak u kojem je potrebno ojačati moral ekipe ili uvesti neku izmenu. Ako bi SNS, na primer, uskoro postala jača za profesionalca i odgovornu osobu kakva je Ana Brnabić i ako bismo nastavili da jačamo dajući šansu još većem broju odgovornih, vrednih i inteligentnih ljudi, i Srbija će biti snažnija, a mi bliži ostvarivanju naših ciljeva", kaže Đurić.

Izvor: T a n j u g

ĐurićKiMEUPrištinataksedijalog BG-PRSNS
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva