:

:

TV Most

Foto: Kancelarija za KiM

clock

April 18, 2020   8:26

0

117

Đurić: Ovo će biti još jedna pobeda srpske discipline i solidarnosti

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić se u autorskom tekstu za list "Jedinstvo" osvrnuo na to kako nas je zadesila pošast kakvu čovečanstvo u proteklih sto godina nije iskusilo i da je veoma važno da ne izgubimo strpljenje i pribranost. Naglasio je da moramo da nastavimo da se držimo preporuka stručnjaka i da poštujemo mere Vlade Srbije i kriznih štabova na terenu i da ćemo iz ovoga, nesumnjivo, izaći kao pobednici.

Dragi sugrađani, braćo i sestre, pogodila nas je pošast kakvu čovečanstvo u proteklih sto godina nije iskusilo. Koronavirus nas nije suočio samo sa opasnošću po ljudsko zdravlje i živote, jer ova zaraza će imati i nesagledive političke, ekonomske i društvene posledice, koje mogu biti opasnije i razornije od same epidemije. Mnogi su konstatovali da se čovečanstvo nalazi na raskršću, i da je ovo trenutak kada se mora doneti dugo odlagana odluka o tome kako će izgledati svet posle pandemije i na kojim će vrednostima počivati. Ubrzo ćemo saznati da li će ljudski rod iz svega ovoga izaći fragmentisaniji ili jedinstveniji i solidarniji. U međuvremenu, svako od nas muči svoju muku, suočen sa nametnutom promenom životnih navika i dnevnog ritma. Početni šok smo kao država i kolektiv izdržali, i to mnogo organizovanije i efikasnije nego mnoge zemlje i narodi sa kojima se ne možemo meriti ni po snazi ni po broju. Pokazali smo još jednom da nas nevolja, kao što smo se nebrojeno puta osvedočili kroz istoriju, snaži i okuplja.

Odgovornom politikom predsednika Vučića, povratićemo se brže iz krize

Srbija je reagovala odlučno i bez panike. Sprečili smo da nas zadesi ono što se događa u Italiji, Francuskoj, Španiji, pa čak i delovima SAD. Zahvaljujući činjenici da smo proteklih godina vodili odgovornu ekonomsku politiku, imali smo sredstava da intervenišemo i nabavkom respiratora i zaštitne opreme i paketima pomoći najugroženijim građanima i merama za sprečavanje potpunog kraha privrede. Upravo zbog odgovorne i strateški postavljene politike predsednika Srbije Aleksandra Vučića ima osnova da se nadamo i da očekujemo da ćemo se iz krize po završetku epidemije povratiti brže nego mnogi. Prirodno je što su Srbiji u trenucima teškog izazova najpre u pomoć priskočili tradicionalni prijatelji Kina i Rusija, poslavši nam opremu, koja je delom završila i na KiM, ali i timove stručnjaka uz čiju smo pomoć naš zdravstveni sistem i odgovor države na zarazu učinili još efikasnijim. Pomoć počinje da nam stiže i od EU, koja je i sama iz temelja rastresena pandemijom. No, mnogo teških dana je još pred nama, iako se nazire svetlo na kraju tunela.

Nova radna mesta za lekare i medicinske sestre na KiM

Srbija je, suočena sa problemom, posebnu pažnju kao i uvek obratila na svoju južnu pokrajinu. Obezbeđeno je još 75 radnih mesta za lekare u tri bolnice na KiM i 200 radnih mesta za medicinske sestre. U prvim danima vanrednog stanja na KiM je iz centralne Srbije otišlo 250 interventnih kamiona za pojačano snabdevanje. Reč je o čak 2.500 tona prehrambenih artikala. Našem zdravstvu na KiM je stigla velika količina lekova i zaštitne opreme. Pojačali smo naše bolnice dodatnim respiratorima i sanitetskim vozilima. Uz pomoć epidemiologa iz Beograda organizovali smo privremene KOVID bolnice u svim većim srpskim sredinama i centre za testiranje. Uradili smo mnogo, i uradićemo još mnogo kako bi, uprkos činjenici da naš zdravstveni sistem na KiM dve decenije funkcioniše u veoma izazovnim okolnostima, borbu protiv koronavirusa na KiM vodili sa jednakom žestinom i efikasnošću kao i u bilo kom drugom delu Srbije. Srbi na KiM su, predvođeni Vladom Srbije, predsednicom vlade Anom Brnabić i predsednikom Vučićem, junački izdržali sve sa čime nas je epidemija do sada suočila.

Građani poštuju mere zaštite

U ljudskoj je prirodi da se u vreme velikih pošasti mnogi, ophrvani težinom privatnih nedaća, okrenu sebi i svojim problemima, ne mareći za druge. Srbi na KiM su, međutim, i u ovim nedeljama izazova pokazali ne samo pribranost i odgovornost prema sebi i svojim bližnjima, već i odgovornost prema zajednici. Nije u većinski srpskim sredinama na KiM bilo juriša na prodavnice, nerazumnog gomilanja osnovnih životnih namirnica koje bi komšiju ostavilo bez ulja ili brašna, i ne samo to – broj srpskih volontera na KiM je takav da nam čitav svet može pozavideti. Iako je, nakon uvođenja mera ograničenog kretanja i uvođenja karantina u opštinama Kosovska Mitrovica i Zvečan bilo pojedinačnih slučajeva neodgovornog ponašanja, ogromna većina naših građana je poštovala mere, svesna da su one propisane kako bi zaštitile ljudske živote i naš zdravstveni sistem od naglog priliva teško obolelih.

Izaći ćemo kao pobednici

Kriza će, kako procenjuju stručnjaci, trajati još barem nekoliko nedelja, i u tom vremenu je veoma važno da ne izgubimo strpljenje i pribranost. Moramo da nastavimo da se držimo preporuka stručnjaka i da poštujemo mere Vlade Srbije i naših kriznih štabova na terenu. Iskoristimo vreme koje provodimo kod kuće da se zbližimo sa svojim porodicama, da nanovo otkrijemo toplinu doma na koju su mnogi zaboravili zbog previše brzog života. Provedimo Uskrs u krugu najbližih i, baš kao što nas jevanđelja uče, vreme spasenja i pobede svetlosti nad mrakom će neminovno doći. Umesto da svakoga dana sebi postavljamo pitanje šta smo ovom iznuđenom pauzom u svojim životima izgubili, zapitajmo se šta smo dobili. Iz ovoga ćemo nesumnjivo izaći kao pobednici, sa poukom o tome šta je u životu najvažnije i, nadam se, jači i odlučniji u nameri da se ostvarimo kao pojedinci i kao narod. Braćo i sestre, srećan vam najveći hrišćanski praznik! Živela Srbija!

Izvor: Jedinstvo

Marko ĐurićKiMkoronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva