:

:

TV Most

clock

Novembar 21, 2019   12:00

0

201

Đurić: "Pojas i put" model za novu eru u međunarodnim odnosima

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Marko Đurić poručio je danas u Kini da inicijativa "Pojas i put" daje model i instrumente za uspostavljanje nove ere u međunarodnim odnosima, koja će biti bazirana na zajedničkom interesu, poštovanju razlika, poštovanju suvereniteta država i međunarodnog prava, što je čvrst temelj za uspostavljanje jednog boljeg i miroljubivijeg sveta.

Đurić je to poručio na forumu "Priča o Komunističkoj partiji", predvodeći delegaciju vladajućih stranaka država centralne i istočne Evrope koja u Kini boravi u višednevnoj studijskoj poseti u okviru mehanizma 17 plus 1, saopšteno je iz SNS. 

Komunistička partija Kine je, kako je istakao Đurić, u svojoj stogodišnjoj istoriji, a pre svega u poslednje dva ili tri decenije, postigla rezultate kakvim se ne može pohvaliti nijedna stranka u svetu, pre u svega na polju borbe protiv siromaštva i ostarivanja privrednog rasta.

"Kineski san je postao java zahvaljujući snažnom pregnuću velike kineske nacije čije temeLje nijedna sila ne može da uzdrma. Sve ove uspehe Kina je postigla samo zato što je bila ujedinjena u okviru Komunističke partije koja je postala izvor snage kineskog društva i države", rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, Srbija i Srpska napredna stranka, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, nastaviće da dosledno podržavaju politiku jedne Kine i da brane pravo kineskog naroda da "uređuje sopstveno dvorište" na način koji njemu odgovara, i duboko se protive trgovinskim barijerama koje imaju za cilj da zaustave život i razvoj, kako u Kini tako i svuda gde je primetan ubrzani ekonomski napredak. 

"Na svakom koraku tokom našeg boravka ovde u Kini mogli smo da se uverimo u snažnu spremnost, odlučnost i samouverenost kineskog naroda i njenog rukovodstva za očuvanje mira i promociju zajedničkog razvoja. U toj odlučnosti moramo da budemo ujedinjeni kako bismo zajedničkim snagama bili spremni da damo odgovore na velike izazove i promene u svetu koje u poslednjih sto godina nisu bile viđene", kazao je Đurić.

Kako je konstatovao, u uslovima kada postoji nedvosmisleno jedinstvo države, nacije i vladajućih struktura, kada postoje jasne smernice razvoja, čelična volja da se one realiziju i kada nema unutrašnjeg otpora inicijativama od opšteg interesa, uspeh je zagarantovan. 

"Stranka iz koje dolazim je uspela da kod građana Srbije stekne kredibilitet kakav Komunistička partija Kine ima ovde u Kini, i smem da kažem da je u Srbiji takođe uspostavLjeno jedinstvo države, nacije i političkog rukovodstva, barem u maksimalnoj meri koju naš politički sistem dopušta. To je Srpskoj naprednoj stranci omogućilo da se upusti u velike projekte od dalekosežnog značaja sa žarom i efikasnošću kakvi nisu zabeleženi mnogo puta u našoj nacionalnoj istoriji", kazao je Đurić.

Đurić je domaćinima predstavio pet principa politike SNS, koje je predsednik Vučić reafirmisao na nedavnoj proslavi 11. godišnjice stranke: očuvanje mira i stabilnosti, čuvanje političke samostalnosti i nezavisnosti, ekonomski napredak, briga o mladima i demografiji i poštovanje za prošlost.

Izvor: T a n j u g

Marko ĐurićKinaPojas i putSrbijaSNS
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva