:

:

TV Most

clock

Decembar 14, 2019   13:59

0

219

Đurić: Pravosuđe u Prištini je prokleta avlija, histerija oko Račka započeta osudom Todosijevića

Pravosuđe u Prištini je prava pravcata prokleta avlija, konstatovao je Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM gostujući na televiziji Pink.

“O tome nemam ništa lepo da kažem. Ono je potpuno politički instrumentalizovano od lidera bivše terorističke OVK. Inače, reč je o ljudima koji su Srbima u periodu od 2000. oteli preko 80.000 stanova i kuća, što se zaboravlja”, posebno je naglasio Đurić i poručio da onda ne treba da čudi da u najtežim zločinima kakvo je ubistvo Olivera Ivanovića dolazi do političke instrumentalizacije koje ima za cilj da oslabi položaj Srba na Kosovu i da prikaže Srbe kao krivce.

“S druge strane Srbiji se uskraćuje da sprovodi istragu. Na osnovu uvida koje sam imao, svi tragovi vezano za zločin ubistva Olivera Ivanovića vode ka Prištini. Vrlo je verovatno da je to razlog zbog koga oni vrše pritisak na ljude kao što je sekretarica Olivera Ivanovića Silvana Arsović i neki drugi”, podvukao je Đurić na televiziji Pink.  

Predstavnici Srbije sve vreme pričaju o budućnosti, o tome kako da napravio normalne odnose između Srba i Albanaca, kako da okrenemo list, a Albanci sve vreme pokušavaju da točak istorije vrate u prošlost, da ga vrate u 1998. i 1999. kad su bili “veliki komandanti “ i u srpskom narodu po zlu zapamćeni, i to sa razlogom, rekao je Đurić podsećajući kako je čitava histerija oko Račka počela.

“Nije Srbija ni na koji način započela tu kampanju, već je sve započeto osudom Ivana Todosijevijevića na dve godine zatvora samo zbog toga što se na godišnjicu NATO agresije, prošle godine u Zvečanu, usudio da kaže da je to pre 20 godina bila agresija na Srbiju koja je imala lažni povod Račak. Todosijević čak nije rekao da u Račku nije bilo nekog zločina, već je rekao da je to bio lažni povod za agresiju, a da je OVK bila teroristička organizacija”, napomenuo je Đurić.

Posle toga se predsednik Srbije Aleksandar Vučić jedini od političkih lidera u Srbiji usudio da se tome suprotstavi, podsetio je Đurić, i javno rekao da nije normalno da srpskog političkog predstavnika zbog njegovog ličnog mišljenja o nečemu što je biilo pre 20 godina bacate na robiju u prištinski zatvor.

“Uostalom, nije on to jedini rekao već je i Helena Ranta, šef finskih patologa govorila o tome kako ju je Vilijem Voker na najbrutalniji način terao da se izjasni o tome i ona je rekla da to nije bio tako”, naglasio je direktor Kancelarije.  

Posle reakcije predsednika Srbije Vučića, dalje je podsetio Đurić, usledio je cunami histeričnih reakcija albanskih političara na koje su se nadovezale i reakcije pojedinih zapadnih “ambasada” u Prištini.

“A da li ste ikada videli da je neko od tih ‘ambasada’ rekao i jednu reč o Kurtijevim izjavama o stvaranju ‘Velike Albanije’? Ili reakcije na pozivanje na rat koje smo mogli da čujemo od Ramuša Haradinaja? Ili pak da li je bilo osuda Karija Veseljija kad je govorio da će doči do Niša”, pitao je Đurić.

On je konstatovao da nije bilo rekacija.  

“No, hajde da to stavi na stranu. To su strane sile koje imaju svoje interese, Albanci s druge strane imaju svoje interese. Postavljam pitanje kako je moguće da niko u Srbiji od takozvanih opozicijionih političkih predstavnika nije rekao ni jednu jediniu reč u odbranu Ivana Todisijevića i jednu jedinu reč  o laži protiv Srbije vezane za događaj u Račku?”, napomenuo je direktor Kancelarije.  

Na pitanje o tužbi za predsednika Srbije Vučića zbog izjava o Račku, Đurić je konstatovao da smo svedoci teatra apsurda jer se čoveku koji se, po cenu svog političkog rejtinga, trudi za postizanje mira sa Albancima “zato što nam je taj mir prek potreban uprkos usijanim glavama na albanskoj strani koje stalno pokušavaju da isceniraju sukobe”, preti iz Prištine.

“Jetljir Ziberaj je više puta istakao da predstavnici Srbije ne bi trebalo da spavaju mirno. U tom kontekstu je više puta pomenuo predsednika Srbije Vučiča, pominjao je i mene  i neke druge”, naglasio je Đurić.

On je zaključio da je albanska nervoza i zbog toga što spoljna pozicija Srbije godinama unazad pokazuje rast i oporavak.

Izvor: Kosovo online

KiMĐurićTodosijevićRačakKancelarija za KiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva