:

:

TV Most

Foto: Kancelarija za KiM

clock

Januar 07, 2021   17:49

0

85

Đurić: Šansa da izgradimo najbolje odnose sa SAD u istoriji

Nadam se da smo u odnosima sa SAD prošli jednu kritičnu tačku, u kojoj se Srbija potvrdila kao konstruktivni međunarodni činilac, odgovorna država, čuvar regionalne stabilnosti i rastuća ekonomija, kaže ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

Dodaje kako smatra da nakon te tačke imamo realne šanse da bilateralne odnose sa SAD podignemo možda i na najviši nivo u istoriji.

"Verujem i da su dobri odnosi predsednika Aleksandra Vučića i sa Donaldom Trampom i sa Džozefom Bajdenom odlična polazna osnova za dalje unapređenje saradnje", naveo je Đurić za portal Telegraf.

On kaže da je poznato da u američkoj političkoj komunikaciji postoje pežorativni izrazi poput "odmetnuta država" ili "propala država" a da Srbija, na sreću, nije nikada bila toliko nisko na američkoj političkoj skali.

"Ipak, u ne tako davnoj prošlosti, na Srbiju se u delovima ovdašnje administracije gladalo sa izraženim otklonom i nepoverenjem i verujem da ta vrsta sentimenata više ne postoji, barem ne kao politički mejnstrim", kazao je Đurić.

Na pitanje na koji način će raditi na jačanju bilateralnih odnosa Beograda i Vašingtona, odgovara da je srpska diplomatija u prošlosti često bila reaktivna ističući da je nevolja što je najmanje inicijative imala u "nekim od najtežih i najizazovnijih trenutaka u našoj istoriji".

"Potrebno je uvesti novine u diplomatskoj praksi, posebno u zemljama prijema sa kojima imamo otvorena pitanja ili potrebu da znatnije unapređujemo reputaciju Srbije i srpskog naroda", uverava ambasador u SAD i dodaje da će nastojati da ima što frekventnije kontakte sa predstavnicima američke administracije, od kojih, kako kaže, očekuje da saslušaju naša stanovišta i argumentaciju.

Prema njegovim rečima, u prošlosti smo se previše često "durili kao Kalimero" kada bi neki drugi u svetskim centrima moći pokazali inicijativu, i ponašali se kao da je to naš usud, a ne nešto čemu se može parirati i kontrirati na diplomatskom planu.

"Srpska diplomatija mora biti napadnija i ubedljivija u svom nastupu, posebno kada su argumenti na našoj strani", zaključuje Đurić i podseća na dugu istoriju savezničkih i prijateljskih odnosa sa SAD:

"Potrebno je stvari vratiti na pravo i prirodno mesto, tako što će naše dve zemlje otvoriti jednu novu stranicu iskrenih prijateljskih odnosa, razumevanja i obostrano korisne saradnje".

Izvor: T a n j u g

Marko ĐurićSADSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva