:

:

TV Most

clock

April 05, 2020   14:14

0

68

Đurić: Sedam vekova duga tradicija srpske medicine na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ukazao je danas da je sedam vekova duga tradicija srpske medicine na Kosovu počela osnivanjem bolnice u Manastiru Dečani, od strane Stefana Trećeg Uroša Nemanjića - Dečanskog između 1327. i 1335. godine.
 

Đurić je u poruci na Instagram nalogu podsetio da je bolnica Manastira Visoki Dečani bila najveća bolnica na teritoriji srpske srednjovekovne države.

"Smatra se da je na njeno osnivanje Stefan Dečanski bio inspirisan tokom svog sedmogodišnjeg zatočeništva u carigradskom manastiru Pantokrator, gde mu je preminulo jedno dete. Tokom svog boravka u zatočeništvu, kralj Stefan Dečanski je izbliza upoznao uređenje manastirske bolnice, po uzoru na koju je kasnije osnovao bolnicu u Manastiru Visoki Dečani", naveo je direktor Kancelarije za KiM.

Đurić je podvukao da je Stefan Dečanski, kralj koji je kasnije kanonizovan od strane srpske crkve, ostao zapamćen po svojoj upečatljivoj ljubavi prema bolesnicima, invalidima i sirotinji i da ne čudi što je upravo on jedna od najvažnijih figura za razvoj rane srpske medicine.

"U svetskoj krizi u kojoj se danas nalazimo, naši lekari i medicinski radnici svakodnevno svetlaju naš obraz i obraz naših predaka. Dragi naši, vi ste heroji današnjice. Mi ćemo vam pomoći tako što ćemo ostati kod kuće", poručio je direktor Kancelarije za KiM.

Izvor: Kosovo onlajn

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva