:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Januar 06, 2020   18:18

0

236

Đurić: Sloga je zavet opstanka Srba

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đuric Badnji dan je proveo na KIM. On je sa brojnim vernicima  ispred hrama Svetog Dimitrija prisustvovao svečanom paljenju badnjaka. Đurić je svim Srbima poželeo mir i jedinstvo, da istraju  u odbrani svojih svetinja i identiteta, kako na KiM, tako i u Crnoj Gori i svuda gde žive.

Zajedno sa sveštenstvom raško-prizrenske eparhije, vernim narodom, na Badnje veče u hram Svetog Dimitrija stigao je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.koji je sa svojim sardnicima prisustvovao večernjem bogosluženju i osveštanju Badnjaka

“Neka nam je blagosloveno ovo Badnje veče koje simbolizuje ono drvo kojem je ugrejana vitlejemska pećina, kada se mladi Hristos rodio i kada je badnjak grejao naše domove. Neka nas obasja Gospod svetošću svojom i neka usadi u naše domove mir i svakom da blagostanje, slogu, ljubav i sve ono što nam je potrebno kako bi mi svedočili da smo Hristovi, da smo na putu Hristovom, da nosimo svoj krst. Neka ovo Badnje veče bude blagosloveno, da sve vas koji ste se sabrali u ovom hramu, za ovu eparhiju, za našu crkvu, za ceo naš narod, neka Gospod podeli snage, mudrosti i kreposti, da istrajemo u svemu što je dobro i da nas učini većim i boljim nego što to mi u suštini jesmo. Da se ugledamo na našeg Svetog, kako bi sačuvali ono što smo primili i ne samo primili već i u našem vremenu, da nadoknadimo ono što nedostaje i da to predamo našoj deci i pokolenju”, rekao je u svojoj besedi vladika Teodosije.

Osveštan i blagosloven Badnjak iz hrama Svetog Dimitrija izneli su vladika Teodosije i Marko Đurić koji je i naložio i upalio ovo sveto drvo a potom i svim Srbima poželeo mir i jedinstvo i da istraju u odbrani svojih svetinja i identiteta kako na KiM, tako i u Crnoj Gori i svuda gde žive.

 "Večeras posebnu poruku sloge i solidarnosti šaljemo  našem srpskom narodu u Crnoj Gori i pored ovih srpskih svetinja na KiM naše misli, molitve i podrška idu srpskom narodu tamo, koji je ustao u odbranu svojih svetinja na miran i dostojanstven način", rekao je Đurić i podsetio na junake Mojkovačke bitke koji su 1916.  godine  na Badnji dan čuvali čast i obraz srpskog roda.

Đurić je podsetio i na druge važne datume iz crnogorske istorije i one koji su oslobodili Visoke Dečane, Pećku patrijaršiju posle pet vekova donevši slobodu srpskom narodu na ovim prostorima.

"Oprostimo jedni drugima sve ovog Božića, potrudimo se da budemo bolji ljudi, kao što je govorio patrijrh Pavle", rekao je Đurić i naglasio da je "sloga zavet našeg opstanka, kako na KiM tako i na svakom drugom mestu gde Srbi žive".

On je obećao da će država nastaviti da solidarno pomaže narodu na KiM i crkvi koja zajedno sa narodom i institucjama na KiM nosi veliki zadatak borbe za opstanak.

"Neka je ovo Badnje veče blagosloveno za sve vas, za sve žitelje ovoga grada, za našu crkvu, za našu eparhiju, za naš narod, za sve koji vode naš narod, da Gospod podari snage mudrosti i kreposti, da istrajemo u svemu što je dobro, da nam gospod uvek bude saputnik i da nas čini većim i boljim nego što jesmo", poručio je vladika Teodosije.

"Neka nam božićni dani pre svega donesu mir, mudrost i istrajnost i čvrstinu u neraskidivoj vezi sa državom Srbijom, ljubav prema braći... Da sačuvamo ono što je najvrednije a to je porodica, da negujemo i nadograđujemo i stvaramo našoj deci bolju i svetliju budućnost", poručio je predsednik Privremnog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić. 

Praznično Badnje veče u porti hrama Svetog Dimitrija završeno je veličanstvenim vatrometom.

Svečano je bilo i u crkvi Svetog Đorđa u Zvečanu gde se okupio verni narod da po tradiciji upali Badnjak koji simbolizuje mir i toplinu doma.

Uz verni narod bili su, kao i uvek, predsednik PO opštine Zvečan i gradonačelnik Ivan Todosijević i Vučina Janković.

Badnji dan na severu Kosova i Metohije počeo je sečom badnjaka  a u podne je na Trgu Kneza Lazara u Kosovskoj Mitrovici izveden prigodan program, služena je posna hrana i kuvana rakija i vino.

Proslava Badnje večeri nastavljena je u domovima vernika koji se uz posnu trpezu i molitvu pripremaju za obeležavanje najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.

Izvor: TV Most

KiMĐurićBadnje veče
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva