:

:

TV Most

clock

Oktobar 07, 2020   21:13

0

233

Đurić Srbima na KiM: Ostanite pribrani i ne nasedajte na provokacije

"Današnji pokušaj otmice srpske devojčice u selu Babin Most nedvosmisleno potvrđuje da smo proteklih sedmica suočeni sa pojačanom i organizovanom kampanjom zastrašivanja Srba koji žive u južno od Ibra, na potezu između Кosovske Mitrovice i Prištine", saopštio je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić. 

Đurić je pozvao međunarodnu zajednicu, pre svega države koje imaju najsnažniji politički i bezbednosni uticaj na Кosovu i Metohiji da stanu na put nasilju, jer je ovo, kako je naveo, je trenutak da se reaguje bez odlaganja. 

"U svega desetak dana bili smo svedoci pokušaja otmice srpskog deteta u Plemetini i oružanog napada na srpsku decu u Donjoj Brnjici", podsetio je Đurić. 

"Danas po istom scenariju, sa istim i prepoznatljivim rukopisom, napadnuto je još jedno srpsko dete, u selu koje je poslednjih meseci, zbog niza nasrtaja na Srbe i njihovu imovinu i svetinje, jak kandidat za najnebezbedniju sredinu u Evropi", istakao je Đurić u saopštenju.  

Đurić je naglasio da je "cilj organizatora ovih incidenata očigledno izazivanje straha i panike među Srbima u ovom delu Кosova i Metohije, sa jasnom namerom da se naš narod primora da napusti svoja ognjišta". 

Za traume koje je preživela jedna nedužna devojčica odgovorni su i svi one koje već nedeljama pozivamo da preduzmu korake u skladu sa svojim uticajem i nadležnostima i uspostave stalne bezbednosne punktove u Babinom Mostu, dodaje Đurić. 

"Neverovatno je da iko u 21. veku može da nemo posmatra eskalaciju etnički motivisanog nasilja na području koje je u bezbednosnom smislu i dalje bure baruta", ukazao je Đurić.

Direktor Kancelarije za KiM pozvao je Srbe na Kosovu i Metohiji da ostanu pribrani i ne nasedaju na provokacije.

"Pozivam Srbe na Кosovu i Metohiji da, koliko god to teško bilo, ostanu pribrani i da ne nasedaju na provokacije, jer destabilizacija situacije na terenu je, kada se uzmu u obzir izjave albanskih zvaničnika u Prištini, nesumnjivo cilj organizatora ovih napada i njihovih političkih inspiratora", stoji na kraju saopštenja direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića. 

Izvor: TV Most, saopštenje

KiMĐurićKancelarija za KiMincidentBabin MostDonja Brnjica
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva