:

:

TV Most

clock

Mart 29, 2020   19:11

0

70

Đurić: U srpskim sredinama na KiM dvoje novoobolelih

U većinski srpskim sredinama na KiM registrovana su dva novoobolela muškarca od korona virusa, starosti 43 i 47 godina, iz opština Kosovska Mitrovica i Leposavić, koji su prebačeni na dalje lečenje u KC Niš, saopštio je večeras direktor Kancelarija za KiM Marko Đurić.

 

Obojica su anketirana radi sprovođenja epidemiološke istrage.
Đurić je naveo da je 91 osoba obolela u albanskim sredinama, a da je najviše obolelih starosne dobi između 20 i 29 godina.
U dnevnoj objavi na Fejsbuku, Đurić je preneo da je 1.677 ležaja Studentskog centra u Kosovskoj Mitrovici opredeljeno za smeštaj lakše obolelih.
Kaže da je u toku fazno opremanje, i u ovom trenutku obezbedili smo prostorije Studentskog doma br. 2 sa ukupno 80 ležaja, Studentskog doma br. 5 sa 100 ležaja i Studentskog doma br. 6.
Prema njegeovim rečima, 10 novih postelja je u novoformiranom infektivnom odeljenju u KBC u Gračanica.
Mobilni timovi u Gračanici, Kosovu Polju i Lipljanu izvršili su devet devet pregleda i nije utvrđeno prisustvo kliničko-epidemioloških kriterijuma za virus KOVID-19.
U Zvečanu se tri lica koja su došla iz inostranstva nalaze u samoizolaciji i pod nadzorom su epidemiologa. Bili su u kontaktu sa licem koje je pozitivno na virus KOVID-19.
Na listi nezaposlenih lekara i tehničara u srpskim sredinama na KiM je 75 lekara i 900 medicinskih sestara opšteg smera. Radi se na dobijanju saglasnosti Ministarstva zdravlja za zapošljavanje određenog broja lekara volontera i medicinskih tehničara za zdravstvene ustanove u Kosovskoj Mitrovici, Gračanici i Pasjanu, naveo je Đurić.
Kaže da je Fakultet tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici počeo sa izradom zaštitnih vizira za naše medicinsko osoblje, a viziri se izrađuju uz pomoć 3D štampača.
U Novim Badovcima, kod Gračanice pokrenuto šivenje zaštitnih maski. U Ranilugu je ustupljen prostor, gde se takođe šiju zaštitne maske. Za Leposavić je nabavljeno dodatnih 200 zaštitnih maski za višekratnu upotrebu i 1.000 za jednokratnu upotrebu koje su podeljene volonterima i građanima, naveo je Đurić.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva