:

:

TV Most

Foto: facebook

clock

Septembar 05, 2020   11:05

0

151

Đurić: U Vašingtonu smo stvorili mogućnosti kakve nismo verovali da će biti dostižne

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je istakao da je ono što je srpska delegacija postigla u Vašingtonu izuzetan uspeh, posebno s obzirom na to šta su bila očekivanja druge strane i dodao da je "ovo plan koji za naše ljude na Kosovu i Metohiji, ali i za celu Srbiju stvara mogućnosti kakve nismo verovali da će biti dostižne“.

"Predsednik Aleksandar Vučić, kao politički lider i ove delegacije i Srbije, imao je i juče i danas političke hrabrosti i snage da zaustavi nastojanja da se u okviru ovoga implementira tačka 10, koja je postojala u ranijim nacrtima, a koja je govorila o međusobnom priznanju Beograda i Prištine. Smatram ogromnim uspehom to što je predsednik, koji je pokazao političku kuraž i spremnost na političko požrtvovanje, uspeo da izbaci tačku 10, i svima je bilo jasno da to nema šanse da prođe“, napisao je Đurić na društvenoj mreži Fejsbuk.

Mesecima unazad su albanski lideri govorili da u Vašington idu po priznanje i da dobiju potpis, dodao je Đurić i napomenuo da je i u tom pogledu srpska delegacija ostvarila cilj, jer "kao što smo najavljivali i kao što je govorio predsednik Vučić, priznanje nikada neće dobiti".

"Takođe izuzetno je značajno to što je Priština obavezana da pristupi "mini-šengenu". Podsetiću koliko su oni osporavali ovu inicijativu, ne želeći da Srbija kao najveći proizvođač u regionu iskoristi šanse za razvoj domaće privrede“, napisao je Đurić.

Napomenuo je i da će priznavanje diploma i profesionalnih sertifikata pružiti veće šanse, posebno Srbima sa univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, koji su do sada bili diskriminisani, jer im Priština nije priznavala diplome.

"Postignut je i veoma važan dogovor vezano za imovinu SPC, kojim se Priština formalno obavezala da će početi da poštuje presude koje se odnose na imovinu naše crkve. Takođe bih istakao to što je naša delegacija uspela da se izbori da delimo kilovate sa hidrocentrale Gazivode“, napisao je Đurić.

Sumirajući rezultate ovog istorijskog susreta, Đurić je zaključio da mu je bila izuzetna čast i da je izuzetno ponosan što je bio svedok borbe koja je vođena.

"Ponosan sam na to što su Srbiju na ovako teškim razgovorima predstavljali ljudi koji su bili dorasli tome i koji su imali hrabrosti da u datim okolnostima izvuku najbolji moguć rezultat i otklone opasnosti koje su pretile“, zaključio je direktor Kancelarije za KiM.

Izvor: Kosovo online

KiMĐurićVučićdijalog Beograda i PrištineVašington
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva