:

:

TV Most

clock

Septembar 08, 2019   21:17

0

186

Đurić uputio otvoreno pismo Amfilohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić uputio je otvoreno pismo mitropolitu Amfilohiju. Kako je naveo, Amfilohiju se obratio "u vezi sa teškim rečima" koje je u jučerašnjoj besedi izneo na račun državne politike Srbije na Kosovu i Metohiji, kao i "teških i ružnih reči na račun predsednika Srbije".

Marko Đurić je rekao da uvek polazi od razumevanja za brigu za pravoslavni narod i svetinje na Kosmetu. Kaže i da Amfilohije ima legitimno i neotuđivo pravo da iznese svoj stav ali napominje da ne može da se otme utisku da teškim rečima i klevetama čini suprotno od onoga za šta tvrdi da se zalaže.

"Reći ću Vam sasvim iskreno, rizikujući da i sam postanem meta kletvi i besa, da su Vaše reči ubojite, otrovne i teške i da se njima mogu radovati samo neprijatelji našeg naroda, kojih nije malo ni na Kosovu i Metohiji, ni u republici iz koje dolazite", naveo je Marko Đurić.

Dodao je da Amfilohije unapred tuži i presuđuje i da izdajnikkom naziva srpskog predsednika ne zbog nečega što jeste uradio nego za nešto što on misli da bi Vučić uradio.

Đurić je naveo i da se ne seća da je Amfilohije sa toliko "zlovolje" nastupao u trenutku dok je Crna Gora napuštala državnu zajednicu sa Srbijom.

"Uz uvažavanje svega što ste učinili za opstanak Srpske pravoslavne crkve i njene svetinje u Crnoj Gori, pitam se sa kakvim ste pobudama prećutali da je država Srbija upravo pod rukovodstvom Aleksandra Vučića, dajući finansijska sredstva i podršku stručnih ustanova, potpuno ili delimično obnovila 49 crkave i manastira na Kosovu i Metohiji", napisao je Đurić.

Napomenuo je da je Vučić odbio sve pritiske velikih sila da Srbija prizna nezavisnost Kosova i sprečio članstvo Prištine u međunarodnim organizacijima, kao i da je marljivo radio sa svojim timom i doveo do povlačenja priznanja nezavisnosti od strane 15 država.

"Da Aleksandar Vučić zaista jeste onakav kakvim ga opisujete, zbog čega bi onda upravo on bio glavna meta svakodnevnih napada svih albanskih i drugih antisrpskih političara i svih albanskih medija?", upitao je Marko Đurić.

Pozvao je Amfilohija da pomogne a ne da odmaže.

Amfilohije je prethodno u besedi u starom Rasu govorio o vezama Srba i Crnogoraca i njihovom, kako je rekao zajednikom neodriccanju od Kosova. Međutim, govorio je i o predsedniku Aleksandru Vučiću.

"Ako im samo nešto daju, oni će izdati Kosovo i Metohiju – to je pre neki dan rekao ovdašnji vaš predsednik", rekao je Amfilohije, prenosi Kossev.

"Kažu, tamo na Kosovu nema ništa. Nema ništa u njihovoj glavi, a na Kosovu ima! Ko ste vi ovde?! Ostali su ne samo grobovi i groblja, već svetinje i narod božji, onaj najistrajniji Bogu i svetom Lazaru, da nauči i nas kako treba biti veran Bogu i svetinjama izvornim", naveo je mitropolit.

Kritikovao je one koji kosovski zavet proglašavaju mitologijom navodeći da je kosovski zavet ugrađen u istoriju i samo biće sprskog naroda.

Izvor: TV Most, saopštenje

ĐurićpismoAnfilohije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva