:

:

TV Most

Foto: Kancelarija za KiM

clock

Jun 07, 2020   15:33

0

376

Đurić: Verujemo u kompromisno rešavanje problema na KiM, zasnovano na Ustavu

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Marko Đurić rekao je,  odgovarajući na pitanja novinske agencije Танјуг koja su upućena svim političkim partijama kako vide i za kakvo se rešenje kosovskog problema zalažu, da je Srpska napredna stranka i prethodnih godina radila na srpskoj slozi na KiM, izgradnji kuća i stanova za srpski narod na teritoriji južne srpske pokrajine, obnovi i izgradnji bolnica, škola, puteva i da će tako i nastaviti uz želju da se postigne trajni mir i stabilnost u regionu.

"Samo snažna i ekonomski jaka politički i na međunarodnom i na unutrašnjem planu stabilna Srbija može da zaštiti srpske interese na Kosovu i Metohiji. Zato smo u prethodnih godina radili na srpskoj slozi na KiM, ojačali Srpsku listu, izgradili za naš narod na KiM 1.700 kuća i stanova, obnovili bolnice, puteve, škole zato što verujemo da jak srpski narod na KiM jeste kamen međaš i koren Srbije i srpske državnosti na KiM i verujemo u kompromisno rešavanje problema KiM zasnovano na Ustavu Republike Srbije, na rezoluciji 1244 i na želji da se postigne trajni mir i stabilnost u našem regionu", rekao je Đurić.

On je dodao da su"predsednik Vučić i tim Srbije izvojevali su za Srbiju preokret po pitanju KiM u međunarodnoj zajednici i obezbedili da 18 država povuče priznanje KiM".

"Zaustavili smo članstvo KiM u Interpolu, UNESCO, Svetskoj carinskoj organizaciji i devet drugih velikih međunarodnih organizacija. Činili smo ključne stvari da sačuvamo mogućnost Srbije da kroz pregovore i na miran način traži rešenje u našem interesu", istakao je Đurić.

Kada je reč o spoljnoj politici na kojoj će insistirati Srpska napredna stranka, Đurić je rekao da da će to biti  "odgovorna nacionalna spoljna politika pružene ruke".

"Državna.nacionalna, odgovorna spoljna politika pružene ruke. Štitimo državne i nacionalne interese, čuvamo i branimo slobodu i nezavisnost naše zemlje. Nacionalno odgovorna spoljna politika pružene ruke znači i bolju mogućnost da se na međunarodnim forumima borimo za KiM, za našu zemlju, zbog toga i ovih 18 povlačenja priznanja za razliku od nekog ranije perioda jesu rezultat Srpske napredne stranke i njene spoljne politike, Aleksandra Vučića i kredibiliteta Srbije koji je doveo do toga stotine fabrike dolaze u našu zemlju", rekao je Đurić..

On je naglasio da "Srbija danas sama odlučuje o svojoj politici bez mogućnosti stranog uticaja na ove odluke. Očuvali smo i unapredili zahvaljujući ličnom kredibilitetu i kontaktima predsednika Vučića naše odnose sa NR Kinom. Si Dži Ping je posetio Srbiju, kineske investicije donele su hiljade novih radnih mesta u našoj zemlji".

"Srbija je čvrsto na evropskom putu, EU je najznačajniji spoljno-trgovinski partner Srbije. Sa Nemačkom, Francuskom, Italijom i drugim velikim evropskim državama unapredili smo i unapređujemo odnose.kao i sa Ruskom federacijom. Predsednik Vučić imao 16 bilateralnih susreta sa predsednikom Vladimirom Vladimirovićem Putinom i prvi je srpski državnik koji nosi najviša ruska državna odlikovanja. . Ove odnose i naše bratske odnose sa ruskim narodom ljubomorno čuvamo i jedina smo evropska koja nije i neće uvoditi sankcije i bilo kakve pritiske Ruskoj federaciji", zaključio je Đurić.

Izvor: Танјуг, TV Most

SNSMarko Đurićspoljna politikaizbori 2020.KiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva