:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

April 29, 2023   10:26

0

58

Dušanu Kovačeviću uručena Povelja za životno delo Udruženja književnika Srbije

U okviru Tribine "Francuska 7", na istoimenoj beogradskoj adresi Udruženja književnika Srbije, juče je održano autorsko veče Dušana Kovačevića.

Književnik je, kako se navodi u saopštenju UKS, predstavio svoje stvaralaštvo, a prikazan je i dokumentarni film o ovom našem akademiku. Bila je ovo prilika i da Miloš Janković, predsednik Udruženja književnika Srbije, Kovačeviću uruči Povelju za životno delo, najznačajnije priznanje ovog Udruženja.

Dušan Kovačević, savremeni srpski dramski pisac, scenarista, pozorišni i filmski reditelj, napisao je, pored ostalog, najbolje srpske drame, među kojima i: "Maratonci trče počasni krug" (1973), "Radovan Treći" (1973), "Ko to tamo peva" (1980), "Balkanski špijun" (1983), "Profesionalac" (1990)...

Po scenarijima Dušana Kovačevića snimljeni su mnogi filmovi, kao na primer: "Ko to tamo peva" (1980, režija S. Šijan), "Maratonci trče počasni krug" (1981, režija S. Šijan), "Balkanski špijun" (1984, režija D. Kovačević i B. Nikolić), "Sabirni centar" (1990, režija G. Marković), "Urnebesna tragedija" (1995, režija G. Marković), "Podzemlje – Andrgraund" (1995, režija E. Kusturica), "Profesionalac" (2003, režija D. Kovačević)...

Samo u beogradskim pozorištima odigrano je više od 3.000 predstava koje je gledalo preko dva miliona gledalaca. Dela Dušana Kovačevića igrana su u više od 130 inostranih pozorišta i prevedena su na dvadeset pet svetskih jezika.

Akademik Dušan Kovačević je dobitnik gotovo svih domaćih i izrazito značajnih stranih priznanja i nagrada za drame i scenarija, a nagrađen je i "Zlatnom palmom" za najbolji film na Filmskom festivalu u Kanu, kao i dvema nagradama za najbolji scenario na Filmskom festivalu u Montrealu. Naš najznačajniji dramski pisac je laureat nagrade "Ivo Andrić" za ukupan životni doprinos srpskoj književnosti.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva