:

:

TV Most

clock

April 16, 2015   12:05

0

132

Dva filma iz Srbije u zvaničnoj selekciji Kana

To su "Panama" reditelja Pavla Vučkovića i hrvatsko-slovenačko-srpska koprodukcija "Zvizdan" Dalibora Matanića.

"Panama" će biti prikazan u okviru specijalnih projekcija, dok će manjinska koprodukcija "Zvizdan" biti prikazan u programu Izvestan pogled.

Predsednica žirija tog programa je glumica Izabela Roselini, koja će učestvovati i u posebnoj ceremoniji kojom će Kanski festival odati počast njenoj majci, velikoj švedskoj i međunarodnoj glumici Ingrid Bergman.

Srpski koproducent "Zvizdana" je Nenad Dukić, izvršni producent Miroslav Mogorović.

U filmu igra i naša glumica Mira Banjac, a finansijski ga je podržao Filmski centar Srbije.

Na vest o selekciji, producent, inače filmski kritičar Dukić je rekao da je velika čast biti u zvaničnom programu Kanskog festivala.

"Zvizdan" na osoben način tretira kompleks srpsko-hrvatskog pitanja preko tri priče čije se radnje odvijaju" 90-ih, 2000-ih godina i danas.

"Film smo snimali na lokacijama u Kninu i okolini. Međutim, film je tako dramaturški građen da sudbine tih mladih ljudi, sudbine koje su bitno određene istorijom netrpeljivosti ljudi u njihovoj okolini, mogu da se univerzalno odnose na bilo koje vreme i bilo koju drugu sredinu u kojoj postoji problem te vrste: od renesansne netrpeljivosti porodica Monteki i Kapuleti zbog koje trpe Romeo i Julija, do zabranjene ljubavne veze Palestinke i Jevrejina danas", izjavio je Dukić.

Kako je dodao, to je film skrivenih značenja gde se o problemu ne govori eksplicitno, već je gledaocu dat prostor za zaključivanja.

Hrvatskom reditelju Mataniću ovo je deveti igrani film.

Najviše nagrada dobio je za filmove "Kino Lika" i "Fine mrtve đevojke".

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva