:

:

TV Most

clock

Februar 16, 2015   12:05

0

188

Dva sindikata danas odlučuju o normalizaciji

Portparol Unije Sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković rekla je Tanjugu da članstvo ne može biti zadovoljno tekstom sporazuma jer, kako kaže, nemaju garancije za prvi štrajkački zahtev - kada će novac biti isplaćen i koliki će iznos dobiti.

Kako kaže, na poslednjim razgovorima kojima je Unija prisustvovala, sa ministrom prosvete su dogovorili dodatne garancije koje bi trebalo da pruži, odnosno da se ministar "svojim likom i delom" zauzme za bolji materijalni položaj zaposlenih u obrazovanju, što je prvi zahtev sindikata.

"Tu garanciju do dana današnjeg nismo dobili", rekla je Janković.

U Uniji su, međutim, zadovoljni na šta se vlada obavezala po pitanju drugog i trećeg zahteva, međutim, koplja se, kako naglašava Janković, lome oko novca, osnovnog uslova.

"PKU je odličan i odgovaraju nam izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i vrlo nam prija što je vlada poslušala da u zakonu o platnim razredima bude čitav javni sektor, ali šta ćemo sa prvim zahtevom", upitala je Janković i navela da je današnja sednica Glavnog odbora "jedino mesto na kome počinju i završavaju se svi štrajkovi Unije".

Potpredsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS) Miodrag Sokić, iz sindikata koji takođe nije potpisao PKU ni sporazum, očekuje dva scenarija - ili da oba sindikata potpišu, ili da PKU i sporazum i dalje nemaju paraf tih sindikalnih organizacija.

"Svi su izgledi da će odluka SRPS da se poistoveti sa odlukom Unije. Sačekaćemo kolege iz Unije da donesu odluku, a mi ćemo na našem Predsedništvu, takođe u ponedeljak, doneti odluku koja će verovatno biti istovetna odluci Unije, kazao je on.

"Prema tome ili nećemo potpisati ni jedni ni drugi ili će potpisati oba sindikata", rekao Sokić Tanjugu i naveo da će SRPS biti poslednji koji će potpisati kolektivni ugovor i da sada praktično sve zavisi od Unije.


On je ponovio da ni SRPS nije zadovoljan što od finansijskih garancija nisu dobili baš ništa i zamerio sindikatima koji su, kako kaže, potpisivanje sporazuma objavili kao veliki uspeh.

"Dva sindikata su prošle sedmice objavila kao veliki uspeh i izneli činjenicu koja ne stoji a to je da su prosvetni radnici dobili celu jednu platu tokom godine što je netačno, naprotiv mi smo dobili do jedne plate što znači od nula do jedne plate. Sudeći po (ne)spremnosti Ministarstva prosvete i vlade pre mislim da će biti ovo prvo, a ne drugo", rekao je Sokić.

Čelnici Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" i Sindikata obrazovanja Srbije u sredu su sa ministrom prosvete potpisali sporazum i PKU i izjavili su da su zadovoljni postignutim i da će nastava u školama njihovim članicama biti normalizovana od 18. februara.

Jedan od zahteva prosvetnih radnika jeste uvodenje platnih grupa i platnih razreda u javnom sektoru, što je, prema rečima ministra Srđana Verbića, najefikasniji način da se uspostavi pravedan odnos plata, shodno nivoima obrazovanja i u skladu sa odgovornošću posla koji se obavlja.

"Donošenje Zakona o platama koji će regulisati odnose između zarada, od prioritetnog je značaja za Vladu Republike Srbije, a posebno za prosvetu zbog toga što su u ovom resoru u proseku najobrazovaniji ljudi", rekao je Verbić Tanjugu.

Kako podseća ministar, jasna namera države da donese ovaj Zakon, koji bi počeo da se primenjuje 2016. godine, sadržana je i u Sporazumu o rešavanju spornih pitanja izmedu Vlade Republike Srbije i reprezentativnih sindikata prosvete.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva