:

:

TV Most

clock

Jul 13, 2019   15:48

0

160

Džaferović: Granice s Hrvatskom i Srbijom poznate i neće se menjati

Član Predsedništva BiH Šefik Džaferović prokomentarisao je stanje u BiH i situaciju granica s Hrvatskom i Srbijom dodavši da su one već poznate. Istakao je da su to granice koje su međunarodno priznate.

Džaferović je kazao da je cilj reintegrisati BiH i uključiti je u evroatlanske integracije, ali da na tom putu postoji dosta problema i snage koje baštine politiku koja je 90-tih godina htela razbiti BiH.

"One danas zagovaraju secesiju BiH, dodatne etničke podjele i ne poštuju presude međunarodnih sudova vezano za događaje iz agresije na BiH. Bez obzira na te snage i njihove pokušaje, nikada u tome neće uspjeti. Bosna je obranjena u mnogo težim uvjetima kada su oni koji su atakovali bili mnogo snažniji, a Bosna i Hercegovina mnogo slabija. Danas je BiH mnogo snažnija, a te sile mnogo slabije i bolje im je da što prije odustanu od tih retrogradnih namjera", kazao je Džaferović", kazao je Džaferović u razgovoru za Kliks.

Dodao je da zbog tih politika svi građani u BiH gube vreme te da je vreme da se svi okrenu politici izgradnje BiH u modernu državu koja će koristiti svoje resurse i državu dovesti do EU članstva i NATO saveza.

Komentarišući rešavanje pitanja granica sa Srbijom i Hrvatskom je kazao da su one poznate i da nema novih granica. Istakao je da su to granice koje su međunarodno priznate.

"Granice su poznate i one se danas poštuju. Problem je to što Republika Srbija traži od BiH razmjenu teritorija prije nego što se zaključi ugovor o poznatim granicama. Nema nikakvih razmjena teritorija. Nakon zaključivanja ugovora, rješavat ćemo pogranična pitanja u interesu obje države" izjavio je Džaferović.

Pojasnio je da su i granice s Hrvatskom poznate, ali da Hrvatska danas osporava ono što su potpisali Izetbegović i Tuđman.

"Hrvatska sada osporava ono što je potpisano između Izetbegovića i Tuđimana kao međudržavni sporazum o granici, odbijaju da to ratificiraju. Zna se da granica ide sredinom zaljeva, da vrh poluotoka Kleka u teritoriji BiH, a danas osporavaju ono što je potpisano 1999. godine. Zna se da BiH ima pravo pristupa otvorenom moru izvan Hrvatskog suveneriteta. Oni to osporavaju ", dodao je član Predsedništva BiH.

Podsetimo, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je pre dva dana da bi trebalo prihvatiti sporazum o razgraničenju koji je predložila Srbija.

Izvor: Танјуг

granicaHrvtska- Srbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?