:

:

TV Most

clock

Decembar 05, 2019   20:29

0

182

Džaikobi: Ne može se razmišljati o miru, a da se ne razmišlja o zajedničkoj budućnosti

Zamenik šefa misije američke ambasade na Kosovu Nikolas Džiakobi posetio je danas manastir Pećku Patrijaršiju i poručio da se ne može razmišljati o miru, a da se ne razmišlja o zajedničkoj budućnosti.

Džiakobi je ovu svetinju posetio sa predstavnicima nevladine organizacije "Human" koja uz podršku američke ambasade na Kosovu sprovodi projekat praćenja statike i vlage na zidovima Pećke Patrijaršije.

„Mi svi delimo kulturno nasleđe i mislimo da je izuzetno to što radite (NVO Human), da dovedete i decu i da njima objasnite zajedničko kulturno nasleđe koje svi dele. To je veoma važno i mislim da je to jedna od najvažnijih stvari za Kosovo, kada dolazite ovde u ovako prelepom mestu koje je puno molitvi i mira“, kazao je Džiakobi.

„Potpuno se slažem i radimo zajedno sa vama i sa drugim akterima kako bismo postigli bolju budućnost za mlađe generacije i za mirniji suživot i budućnost na Kosovu i Balkanu. Zajedno treba da radimo ka miru“, istakao je Samir Zajmi iz organizacije „Human“.

Iz ove organizacije napominju da se značaj ovog projekta ogleda u činjenici da svakog trenutka znaju šta se dešava, zbog toga je, ističu i značajno da se duži vremenski period prate ovi podaci.

„Umreženi smo sa vrhunskim stručnjacima iz Italije, centralnog instituta u Rimu koji su radili na značajnim projektima u čitavom svetu što daje na značaju samog ovog projekta”, rekao je Srećko Jovanović iz NVO "Human" i naglasio da to znači da su ovi podaci vrlo značajni i validni.

Jovanović je naglasio da je u crkvi postavljeno 34 senzora koji imaju različitu namenu.

“Imamo senzore koji prate statički deo, senzore koji prate vlagu i njen uticaj na freske. U svakom trenutku mi možemo da vidimo i očitamo podatke na svakom od ovih senzora“, rekao je Jovanović i dodao da se očitavanje podataka vrši jednom mesečno.

Delegacija amaričke ambasade i nevladine organizacije “Human” razgovarali su tokom posete manastiru sa igumanijom Haritinom i sestrinstvom.

Izvor: Kosovo Online

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva