:

:

TV Most

clock

Februar 17, 2020   12:10

0

203

Džomić:Crkva ima dokaze o upisu crkvene imovine

Crkva poseduje dokaze o upisima prava crkvene imovine u katastar, ali i brojne dokaze iz kojih se jasno vidi da država Crna Gora ni pre, a ni posle 1918. ili bilo koje druge godine nije bila vlasnik pravoslavnih hramova, manastira i ostale nepokretne i pokretne crkvene imovine, poručio je danas Velibor Džomić, protojerej-stavrofor Mitropolije crnogorsko-primorske SPC.

U saopštenju objavljenom na sajtu MCP, Džomić navodi da su svi upisi u katastar nepokretnosti, kada su u pitanju Mitropolija i ostale eparhije SPC u Crnoj Gori, obavljeni transparentno i zakonito, kao i da su pravosnažno su okončani.

Ne sporeći pravo Ministarstvu finansija da shodno važećim propisima vrši nadzor nad radom Uprave za nekretnine i drugih organa državne uprave nad kojim mu je povereno pravo nadzora, Džomić ističe da je problematičan treutak u kome se ta aktivnost sprovodi i način na kojoi se sprovodi.

"Ona se, bez sumnje, u javnosti povezuje sa spornim odredbama o oduzimanju, tj. o podržavljenju svetinja, verskih objekata i zemljišta po članovima 62, 63 i 64 Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica", naveo je Džomić.

Naveo je i da ga je više ljudi kontaktiralo i da su mu preneli da imaju osećaj da se na taj način vrši pritisak na zaposlene u Upravi za nekretnine i njenim područnim jedinicama.

Dodao je da se zna da su upisi prava na verskim objektima i zemljištu davno završeni i da su svi rokovi prošli tako da je, primećuje, ta vrsta nadzora besmislena.

"Osim toga, iz ove aktivnosti se zaključuje da Ministarstvo finansija, a ni Vlada Crne Gore, nemaju dokaze da je reč o nezakonitim upisima Crkve i drugih verskih zajednica na verskim objektima i zemljištu. Ali, to nije smetalo brojnim državnim funkcionerima da napamet i bez dokaza iznose netačne podatke da su upisi prava svojine Crkve nad svetinjama, verskim objektima i zemljištu bili nezakoniti", naveo je Džomić.

Svojevremeno je, kaže, jedan od njih javno izneo "netačan i apsurdan podatak" da su pravoslavne crkve i manastiri iz Crne Gore uknjiženi u katastar Republike Srbije.

"Da su ovaj nadzor sproveli pre pripreme i usvajanja diskriminatornih i neustavnih odredbi Zakona o slobodi veroispovesti onda bi znali na čemu su. Užasno je, ali istinito da je Crkva prvo proglašena za krivca za navodno uzurpiranje i okupiranje ''državne imovine'', a potom se dolazi do te njene navodne krivice", zaključio je Džomić.

Izvor: Танјуг

Crna GoraDžomićZakon o slobodi veroispovesti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva