:

:

TV Most

Foto: EPA

clock

Oktobar 16, 2020   14:14

0

27

Džonson: EU ne želi trgovinski sporazum sa nama

Premijer Velike Britanije Boris Džonson rekao je danas da je vreme da se zemlja suoči sa činjenicom da neće biti olakšica u trgovini sa Evropskom unijom posle Bregzita, jer je EU "odbila da pregovara na ozbiljnom nivou i ukoliko Brisel ne promeni stav, neće biti dogovora".

"Koji god da je razlog, jasno je da posle 45 godina našeg članstva oni ne žele da nam ponude iste uslove kao Kanadi. Takođe, uzdignuta čela i sa samopouzdanjem, spremamo se da prihvatimo alternativu. Postaćemo moćna, nezavisna, slobodna trgovinska nacija, koja kontroliše svoje zakone", rekao je Džonson, prenosi Rojters.

Ukoliko ne dođe do zaokreta EU, "Velika Britanija će preći na australijski sistem".

"Uradićemo to sa velikom dozom samopouzdanja, jer je postalo jasno da EU neće da ima sa nama kanadski sporazum, kakav smo tražili. Sve to, ipak, nije bilo obećavajuće na samitu u Briselu", dodao je Džonson.

Premijer Velike Britanije je rekao da "EU i dalje želi da kontrolishe njihovu zakonodavnu slobodu, što je apsolutno nedopustivo za jednu nezavisnu državu".

Lajen: Nastavljamo pregovore sa Velikom Britanijom, dogovor ne po svaku cenu

EU će nastaviti da radi na sporazumu sa Londonom, ali ne po svaki cenu, poručila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Fon der Lajen je prva od EU zvaničnika odreagovala na poruku britanskog premijera Borisa Džosona koji je očenio da ”ukoliko ne bude fundamentalne promene u pristupu EU”, Velika Britanija treba da se pripremi da 31. decembra završi tranzicioni peridod bez dogovora o budućim odnosima.

Predsednica Evropske komisije napominje da će pregovarčki tim EU, kao što je i planirano, sledeće nedelje otputovati u London kako bi se intenzivirali pregovori.

Izvor: Танјуг

EUVelika BritanijaDžonsontrgovinski sporazumLajen
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva