:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Decembar 19, 2020   18:17

0

143

Džonson: Novi soj virusa se širi 70 odsto brže, menjamo način odbrane

Novi soj koronavirusa otkriven na jugoistoku Engleske možda se širi i 70 odsto brže, saopštio je na konferenciji za medije britanski premijer Boris Džonson, koji je za samo tri dana morao da promeni mišljenje i uvede rigorozne mere u Londonu i na jugoistoku zemlje.

 

Britanski premijer Boris Džonson je na konferenciji za novinare rekao da je nova varijanta koronavirusa zaslužna za ubrzano širenje zaraze na jugositoku Engleske.

"Novi virus se možda prenosi i do 70 odsto lakše, ali to su prvi podaci koji će biti podvrgnuti ispitivanjima", rekao je Džonson.

Ponovio je da nema dokaza da novi soj virusa izaziva težu kliničku sliku ili povećava mortalitet.

Glavni naučni savetnik britanske Vlade Patrik Valans je rekao da je novi soj koronavirusa prvi put viđen u Londonu i Kentu sredinom septembra.

Istakao je da je nova varijanta virusa sada dominantna u Londonu, pa je u sedmici koja je završena 9. decembra odgovorna za čak 62 odsto slučajeva zaraze u Londonu i 59 odsto na istoku Engleske.

Valans veruje da je novi soj virusa već prisutan i u drugim državama. 

Rigorozne restrikcije u Londonu i na jugoistoku Engleske 


Boris Džonson je na konferenciji najavio da će od nedelje u Londonu i jugoistočnoj Engleskoj biti uveden četvrti stepen restrikcija.

Ograničenja će biti slična onima sa kojima su se Englezi već suočili u novembru. Građani moraju ostati u svojim kućama, a biće zatvorene sve prodavnice koje nisu neophodne, kao i teretane.

Ko god može dužan je da radi od kuće, a nije dozvoljeno napuštanje ili ulazak u delove zemlje gde će na snazi biti četvrti stepen restrikcija.

Ograničenja će trajati dve nedelje, a 30. decembra će biti razmotreno ima li uslova da budu ukinuta.

"Ne možemo da nastavimo sa Božićem kao što je planirano", rekao je Džonson.

U drugim delovima kraljevstva, samo za Božić se biti dozvoljeno okupljanje članova najviše tri domaćinstva.

Promena pristupa za samo tri dana


Pre samo 72 sata Boris Džonson se opirao pritiscima da odloži relaksaciju mera tokom praznika.

Tada je rekao da bi otkazivanje prazničnih planova bilo "nehumano", ali je za samo nekoliko dana zabrinutost u zemlji porasla zbog velikog broja novozaraženih, ali i nove varijante virusa koja je otkrivena na jugu Engleske.

Na pitanje novinara kako je za samo tri dana promeni stav, Džonson je rekao da se pristup mora promeniti kada se promene i okolnosti, te da se ne sme zanemariti brzina kojom se širi nova varijanta virusa.

"Kada virus promeni način na koji napada, moramo promeniti i način na koji se branimo", istakao je Džonson.

Izvor: RTS

EngleskakoronavirusBoris Džonson
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva