:

:

TV Most

Foto: EPA

SAD

clock

Januar 20, 2021   18:50

0

110

Džozef Bajden položio zakletvu za 46. predsednika SAD

Džozef Bajden položio je danas zakletvu za 46. predsednika SAD.

 

Bajden je položio zakletvu pred sudijom Vrhovnog suda Džonom Robertsom u Vašingtonu, u podne po lokalnom vremenu.

Pobedila je demokratija, želim da ujedinim SAD
 

Novi predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas da je u ovom trenutku pobedila demokratija, a da on želi da ujedini SAD.

On je u prvom govoru kao predsednik SAD, a nakon polaganja zakletve rekao da se danas slavi cilj - demokratija.

"Volja naroda se čula i naučili smo ponovo da je ona dragocena ali i krhka i u ovom trenutku demokratija je pobedila", rekao je Bajden.

On je kazao da je pre nekoliko dana nasilje pokušalo da poljulja temelje države, ali da zna da je američki ustav otporan i da je nacija snažna.

Kako je rekao, snaga države ne zavisi od pojedinaca već od svih Amerikanaca i unije.

Bajden je istakao da je pred SAD mnogo izazova, pre svega pandemija korona virusa, klimatske promene, borba protiv terorizma i rasizma, a borba protiv toga zahteva puno više od pukih reči i jedinstvo.

"Želim da ponovo ujedinim SAD i pozivam sve Amerikance da mi se pridruže. Ujedinimo se da se borimo protiv neprijatelja. Ljutnju, mržnju, bezakonje uz jedinstvo možemo ispraviti, dati dobra radna mesta, pobediti virus, nagrađivati rad", rekao je Bajden.

On je dodao i da bez jedinstva nema mira već samo ogorčenosti.

"Garantujem vam da nećemo podbaciti, to nikada nismo kada smo radili zajedno. Okrenimo novi list i počnimo da slušamo i gledamo jedni druge", poručio je Bajden.

On se osvrnuo i na pandemiju korona virusa, koja je odnela više od 400.000 zivota u SAD.

"Proći ćemo kroz ovo zajedno. Razumemo da ceo nas svet gleda danas. Amerika je na testu i iz toga izlazimo jači. Idemo da se susretnemo sa svetom, a ne da se udaljavamo. Pokazaćemo se, ali ne demonstracijom moći, nego kroz moć naše demonstracije. Prvi zadatak koji vas molim kao predsednik SAD je minut ćutanja za 400.000 Amerikanaca koji su izgubili život od korona virusa", rekao je Bajden.

Na ceremoniji je zatim molitvom i minutom ćutanja odata pošta žrtvama korona virusa.

Džo Bajden, 46. predsednik SAD je 15. potpredsednik u američkoj istoriji koji je nakon potpredsedničkog mandata postao i šef države.

Niko osim njega i bivšeg predsednika Ričarda Niksona nije imao pauzu nakon službovanja na položaju potpredsednika, pa potom postao predsednik SAD.

Osam potpredsednika preuzelo je predsedničku funkciju jer je u toku mandata preminuo predsednik u čijoj administraciji su služili, kaže se u tekstu Si/En/En-a.

Šest potpredsednika je prvo izabrano za predsednika SAD, pa tek posle i na potpredsedničku funkciju, a samo jedan potpredsednik je preuzeo položaj predsednika koji je podneo ostavku.

Jedini koji je bio i predsednik i potpredsednik SAD, a ni jednom nije izabran, bio je Džerald R. Ford.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva