:

:

TV Most

clock

Maj 22, 2019   17:30

0

107

Džozefov predlog strategije za KiM uvredljiv i nepošten

Autorski tekst američkog profesora Edvarda P. Džozefa, kao predlog "nove zapadne strategije" za Kosovo po principu "štapa i šargarepe", predsednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić vidi kao uvredljiv i nepošten.

"To što Džozef predlaže relikt je prošlih vremena, jer se Srbija ne može disciplinovati, pogotovo ne na taj način", istakao je Miletić u komentaru za Tanjug.

"Džozef u tekstu tvrdi da je Srbiji za priznanje nezavisnosti Kosova umesto "kompenzacije" potrebno ponuditi "afirmaciju", odnosno značajne ustupke i finansijsku i vojnu pomoch SAD, a u slučaju da srpski predsednik Aleksandar Vučić odbije ili sabotira novi pristup - "neprijatnu alternativu", odnosno "kaznu" u vidu jače podrške kosovskoj vojsci, angažmana na priznavanju nezavisnosti i uskraćivanja Srbiji razvojne pomoći iz EU".

Miletić isticce da je Džozefova "nagrada" ustvari kazna za Srbiju, jer nema nagrade koju bilo ko može da ponudi, a koja bi podrazumevala odricanje Srbije od KiM i priznavanje Kosova kao nezavisne države.

"Srbija može da učini ustupke za koje smatra da su od strateškog interesa za region i građane, ali ne može da dozvoli da je neko silom disciplinuje. Da je to funkcionisalo, ne bi BiH danas bila nefunkcionalna država", ističe Miletić i dodaje da, zahvaljujuchi takvom pristupu, kakav ima Džozef, jedna banda i može da bude legitiman predstavnik određenog naroda i da se sreće sa najvišim državnicima u svetu.

"To je sramota međunarodnog poretka i SAD-a u vreme Klintonove administracije", rekao je Miletić.

Podvlači da, ako neko želi mir i stabilnost u regionu, onda mora da uvaži i srpski nacionalni interes. Tekst američkog profesora vidi i kao ilustraciju toga kako zapadni centri moći vide rešenje pitanja KiM, kao i bahatosti "velikih" prema Srbiji.

Zato smatra da je ono što Džozef govori treba shvatiti vrlo ozbiljno i trebalo bi da bude predmet analize, jer on predstavlja deo pređašnje američke administracije - deo koji je i dalje uticajan u SAD. Miletić kaže da takav Džozefov stav govori da i dalje stoji na poziciji da SAD treba da demonstriraju silu i vrše pritisak na Srbiju da bi se postigli rezultati, ali, ističe, za to nema mesta u 21. veku.

"Ako neko razmišlja da će Srbiju na taj način disciplinovati, to se neće desiti. Ovo nije 20. vek. Svet se promenio, Srbija se promenila i gleda razvoj i napredak. Srbija želi mir, ali neće dozvoliti nikakvim pritiscima da određuju njenu i sudbinu našeg naroda", rekao je Miletić za Tanjug.

Dodaje da je Srbija pružila ruku partnerstva SAD i želi zajednički da gradi mirnu budućnost regiona i pravi kompromis, ali ne po svaku cenu i ne na način na koji to vidi američki profesor.

Govoreći o osnovi za razgovore u Parizu, početkom jula, budući da je za Džozefa osnova za nastavak dijaloga po pitanju KiM nejasna, Miletić kaže da osnove za razgovor mogu da budu, pre svega, takse koje nisu ukinte i Briselski sporazum, koji Albanci nisu sproveli.

"Kada bi se te dve stvari na neki način dogovorile, moglo bi da se priča o tome kako bi trebalo da izgleda kompromis, koji bi Srbija mogla da prihvati i koji bi bio realan", kaže Miletić.

Navodi i da su su mir i stabilnost u regionu značajniji od partikularnih interesa, ali da to nikako ne znači priznavanje kvazidržave ili svega što se dešava na KiM kao legitimnog, jer Srbija to ne može.

Miletić dodaje i da Džozef vidi samo ono što želi i mašta o onome kako on vidi rešenja, uvek okrivljujući Srbe i razmišljajući da na Srbima izvrši pritisak.

"Nijednom u tekstu ne spominje nepoštovanje međunarodnih dogovora albanske strane. I posle četiri meseca od Trampovog obraćanja albanskom rukovodstvu na KiM i nagoveštaja da će biti sankcija ako ne povuku takse, toga nema. Mi sve imamo poništeno, a Džozef se setio kako Srbiju pritisnuti da prihvati neprihvatljivo. To se neće desiti", zaključio je Miletić.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva