:

:

TV Most

clock

Mart 13, 2020   22:22

0

170

EBRD izdvaja milijardu evra zbog korona virusa

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštila je danas da namerava da u cilju prevazilaženja poteškoća zbog pandemije koronavirusa izdvoji milijardu evra za pomoć kompanijama koje posluju u operativnim regionima EBRD.

"Paket solidarnosti" je prva takva mera EBRD i banka najavljuje da je spremna da učini više ukoliko bude potrebno.

Predlog su danas odobrili deoničari banke koja primarno investira u razvoj privatnog sektora u 38 ekonomski slabije razvijenih zemalja.

Iz ovog fonda će se finansirati klijenti EBRD sa dobrom poslovnom bazom koji imaju trenutne probleme sa kreditnom likvidnošću.

Predsednik EBRD Suma Čakrabarti je upozorio da pandemija COVID-19 predstavlja "izazov bez presedana za EBRD i regionalne operativne centre", navodi se u saopštenju banke.

"Da bismo iskazali solidarnost sa deoničarima, zemljama u kojima vodimo svoje operacije, našim partnerima i klijentima, danas smo osnovali fond EBRD od milijardu evra za naše klijente koji imaju probleme s likvidnošću, dokapitalizacijom ili dospelim obavezama. Banka je spremna da odgovori i na nove izazove i aktivno prilagođava svoj finansijski instrumentarijum u skladu sa potrebama zemalja članica i međunarodne zajednice", izjavio je predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj.

Suma Čakrabarti je predočio da je ovo tek prvi odgovor EBRD na ekonomske izazove nastale zbog pandemije koronavirusa.

Izvor: T a n j u g

EBRDkoronaviruspomoćkompanijeEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva