:

:

TV Most

clock

Mart 04, 2019   22:58

0

287

EBRD razmatra da obezbedi 500 miliona evra za projekte u Srbiji

Regionalna direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Zuzana Hargitaj izjavila je večeras na Kopaonik biznis forumu da ta banka razmatra da obezbedi 500 miliona evra za finansiranje projekata u Srbiji.

Ona je rekla da bi želela da EBRD ima još jaču saradnju kako s javnim i državnim preduzećima, tako i s privatnim sektorom, te da smatra da rast BDP-a u Srbiji od preko četiri posto u proteklom periodu nije slučajnost kako to vide pojedini ekonomisti i privrednici.

Ona kaže da misli da će u narednom periodu pretpostavljeni rast BDP-a Srbije od 3,5 procenata biti revidiran, a ukazala je da je na prethodni nivo BDP-a od preko četiri posto uticala visoka stopa rasta izvoza i rast potražnje na domaćem tržištu.

Da bi rast od preko 3,5 odsto bio ostvariv, kaže, neophodan je dalji rad na strukturnim reformama u kojima EBRD pomaže Srbiji u kojoj vidi ogroman potencijal.

Zuzana Hargitaj pohvalila je konsolidaciju bankarskog sektora, što je godinama bila jedna od glavnih tema u vezi s reformama.

Predsednica Američke privredne komore (AmCHam) u Srbiji Jelena Pavlović iznela je večeras podatak da su preduzeća članice te Komore u Srbiju do sada uložile više od 14 milijardi evra i da zapošljavaju oko 100.000.

Ona je na Kopaonik biznis forumu rekla i da je čak 96 procenata preduzeća koja su članovi AmCHam-a ne koriste državne subvencije i da dve trećine ovih kompanija nema ni jednog radnika koji radi za minimalac.

Govoreći o navodima da su u proteklom periodu podbacile domaće investicije, odnosno da se kompanije u Srbiji slabo odlučuju da investiraju, Pavlovićeva je rekla da je za preduzeća važno da prilikom donošenja odluke o investiranju znaju i da će se to ulaganje vratiti u razumnom roku.

Moderator panela "Kako obezbediti investicije za održivi rad?" i predsednik SPK "Privrednik" Zoran Drakulić rekao je da privreda treba da se rastereti nameta, što bi se stimulativno odrazilo na rad kompanija u Srbiji.

On je pohvalio privatizaciju velikih preduzeća u proteklom periodu poput Železare i drugih, ali i rekao da je ostalo oko 80 firmi sa oko 15.000 zaposlenih i da je potrebno rešiti probleme u ovim firmama.

Na večerašnjem panelu govorili su i Dragan Mikerević, profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci, koji je govorio o sivoj ekonomiji u BiH, i Blaž Drobnjak, predsednik Upravnog odbora NLB Banke.

Izvor: Танјуг

EBRDprojektiSrbijarazvoj
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva