:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Januar 10, 2022   20:27

0

133

EK: Konstatovan napredak vladavine prava na Zapadnom Balkanu, ima još posla

Evropska komisija pozdravila je današnji izveštaj Evropskog revizorskog suda o EU podršci vladavini prava na Zapadnom Balkanu uz konstatciju da su evropski revizori ocenili da je podška EU ”doprinela reformama koje su dovele do nekih pozitivnih pomaka u vladavini prava u nekim partnerskim zemljama sa Zapadnog Balkana”, ali i da su ukazali da je ”nedovoljna domaća politička volja za pokretanje reformi ograničila njihov uticaj”.

”Vladavina prava ostaje kamen temeljac procesa pridruživanja i odrediće ukupni tempo napretka partnera u proširenju na njihovom putu ka EU”, navodi se u saopštenju EK prosleđenom T a n j u g u.

U saopštenju se konstatuje da je EK kroz novu metodologiju pristupnja pojačala fokus na pitanjima vladavine prava i osnovnih pravima.

”Tokom proteklih godina postignut je značajan napredak, ali je jasno da još mnogo toga treba da se uradi. Nastavljamo da sarađujemo sa vlastima i drugim relevantnim akterima na Zapadnom Balkanu kako bismo unapredili ovaj posao”, stoji u saopštenju Komisije.

EK podseća da je u poslednjem izveštaju o napretku zemalja u procesu pristupanja EU konstatovan značajan napredak ”posebno kod nekih partnera sa Zapadnog Balkana u oblasti vladavine prava i ocenjuje da su neophodni dalji napori u ovoj oblasti kako bi se stvorila ”prava kultura vladavine prava” kao i ”jača politička posvećenost Zapadnog Balkana za pokretanje ključnih reformi”.

Istovremeno, Komisija navodi da prepoznaje ključnu ulogu koju imaju civilno društvo i mediji u svakom demokratskom pluralističkom društvu zasnovanom na vladavini prava i nagalšva da će nastaviti da ih podržava u u obavljanju njihove kritičke funkcije kada je reč o vladavini prava na Zapadnom Balkanu.

Izvor: T a n j u g

Evropska komisijaZapadni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva