:

:

TV Most

clock

Januar 14, 2020   11:21

0

50

EK o hapšenju novinara u Crnoj Gori: Novinarima potrebno okruženje za rad bez straha

Nakon hapšenja urednika podgoričkih portala IN4S i Borba, Gojka Raičevića i Dražena Živkovića, iz Evropske komisije su poručili da je novinarima potrebno pogodno okruženje koje će im omogućiti da rade bezbedno i bez straha od maltretiranja, političkog pritiska, cenzure ili progona.

Na pitanje podgoričkih Vijesti da komentarišu hapšenje Raičevića i Živkovića, iz Komisije su poučili da će pažljivo pratiti razvoj događaja u Crnoj Gori u kontekstu njenog priključenja Evropskoj uniji.

Podsetili su da je sloboda izražavanja i medija jedna od osnovnih vrednosti EU i ključni element procesa pridruživanja Crne Gore.

"Kao što je ranije rečeno, ne komentarišemo pojedinačne slučajeve. Međutim, eventualnu povredu zakona trebalo bi da rešavaju nadležni domaći organi, u skladu s nacionalnim zakonodavstvom i relevantnim međunarodnim i evropskim standardima", odgovorili su iz EK na pitanja Vijesti.

Raičević i Živković uhapšeni su pa pušteni da se brane sa slobode zbog sumnje da su počinili krivična dela izazivanje panike i nereda.

Podsećaju da je u izveštaju EK o Crnoj Gori za 2019. navedeno da nije postignut napredak na polju slobode izražavanja i da postoje uporni izazovi u razumevanju uloge slobodnih medija.

"Nastavićemo pažljivo da pratimo razvoj događaja u kontekstu pregovora o pristupanju. Kao opšti princip, očekujemo da sve medijske kuće u Crnoj Gori deluju u skladu s najvišim profesionalnim i etičkim standardima", poručili su iz EK.

Medijski analitičari, predstavnici medija, NVO sektora i opozicije ocenili su da je hapsiti novinare u demokratskom društvu neprimereno i protivno međunarodnom standardu slobode izražavanja, a policija je poslednja koja treba da reaguje na moguće kršenje profesionalnih standarda u novinarstvu.

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici odbacilo je sinoć navode da vrše pritisak na medije, navodeći da se u "svakom postupku rukovode svojim, zakonom propisanim nadležnostima", prenele su Vijesti.

Navode da će i u narednom periodu "bez obzira na profesiju ili funkciju, procesuirati bilo koju osobu, ukoliko se utvrdi da su u njegovim radnjama ostvareni bitni elementi krivičnog dela".

Hapšenje Raičevića i Živkovića je drugi slučaj hapšenja novinara u Crnoj Gori od početka ove godine.

Bivša urednica i novinarka FOS media Anđela Đikanović uhapšena je 5. januara zbog krivičnog dela izazivanje panike i nereda, par sati nakon što je objavila, pozivajući se na saznanja tog medija, da će pripadnici ROSU biti na raspolaganju Crnoj Gori za Badnji dan".

Vlada i Uprava policije demantovali su te navode. Đikanovićeva je puštena iz pritvora 6. januara.

Medijski analitičar i dugogodišnji novinar Dragoljub Duško Vuković rekao je Vijestima da ima mnogo drugih institucija koje bi u tim slučajevima trebalo da stanu u odbranu istine i kvalitetne informacije.

"Može se podneti krivična prijava i pokrenuti proces bez hapšenja. Suludo je stavljati lisice nekome ko ne pruža otpor i spreman je da razgovara. To nije poruka 'imajte bolje novinare, imajte bolje medije' već 'mi smo loši momci'. Ne možemo braniti loše novinarstvo tamo gde ga ima, ali mislim da je ovo najgori mogući način da se borimo protiv lošeg novinarstva", kazao je Vuković.

Glavni i odgovorni urednik Monitora Esad Kočan rekao je Vijestima da policija isto tako može da počne da hapsi i ljude na ulici "jer im se ne sviđa boja njihovih očiju, način na koji hodaju i slično".

Raičević je nakon saslušanja u ODT-u kazao da je njegovo hapšenje "zavera" između policije, tužilaštva i sudstva koja je, kako je rekao, "koordinisana od američke ambasade".

Živković juče nije želeo da daje izjavu, uz obrazloženje da će o tome govoriti narednih dana, a njegov advokat Vladan Bojić kazao je da ni kod Raičevića ni kod Živkovića nema elemenata krivičnog dela, jer panika mora da bude realna i vidljiva, što ovde nije bio slučaj.

Tužilaštvo: Nema pritiska na medije

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Podgorici saopštilo je da su netačne tvrdnje da vrše pritisak na medije i navelo da se u "svakom postupku rukovodi zakonom propisanim nadležnostima".

Oni su to saopštili nakon brojnih reakcija novinarskih i nevladinih udruženja, kao i političkih partija, koji su osudili hapšenje urednika portala "IN4S" Gojka Raičevića i urednika portala "Borba" Dražena Živkovića, prenose podgoričke Vijesti.

"Tužilaštvo odbacuje insinuacije da se u konkretnom slučaju radi o bilo kakvom ugrožavanju ili pritisku na bilo koga", navelo je Tužilaštvo i dodalo da će procesuirati bilo koje lice, ukoliko se utvrdi da su u njegovim radnjama ostvareni bitni elementi krivičnog dela.

Izvor: RTV, T a n j u g

Crna GoranovinarihapšenjeEvropska komisija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva