:

:

TV Most

clock

Novembar 03, 2022   15:32

0

141

EK podržava nemačko-francuski plan, integrisaće ga u dijalog

Evropska komisija podržava nemačko-francuski predlog za rešenje kosovskog pitanja i integrisaće ga u dijalog, najavila je danas u Berlinu predsednica Komisije Ursula fon der Lajen.

Ona je na konferenciji za štampu po završetku Samita Berlinskog procesa pozvala dve strane na postizanje dogovora, i rekla da se radi o problemu koji je moguće rešiti, a koji stoji na putu bržem priključenju regiona u EU.

Nemački kancelar Olaf Šolc poručio je da je potrebno da se prevaziđu bilateralni konflikti i da je dobro što se vode razgovori.

Ukazao je da je ove godine postignut napredak u rešavanju bilateralnih konflikata, navodeći rešavanje spora Bugarske i Severne Makedonije, što je omogućilo otvaranje pristupnih pregovora Skopju i Tirani.

„To važi i za Srbiju i Kosovo, koje moraju uspeti da postignu dogovor. Nemačka i francuska vlada, kao i Evropska komisija se trudimo da to omogućimo i zato smo tako aktivni u razgovorima sa obe strane. Nadamo se da će brzo doći do napretka u procesu dijaloga dve vlade i da će uslediti dogovor“, naglasio je Šolc na konferenciji za štampu po završetku Samita Berlinskog procesa.

Rekao je da se nada brzim rezultatima.

Albanski premijer Edi Rama, čija će zemlja biti domaćin sledećeg Samita Berlinskog procesa, kazao je da novi plan pruža jedinstvenu šansu ne samo Kosovu i Srbiji, već celom regionu.

„Nadam se da će obe strane to shvatiti ozbiljno i da će razumeti da je sada vreme da se da značajan doprinos celokupnoj evropskoj arhitekturi“, rekao je on.

Na pitanje o ubrzanju pristupnog procesa zemalja regiona Šolc je kazao da se nada da će što pre doći do prijema u članstvo.

„Od odluka iz Soluna prošlo je već 19 godina. Niko nije verovao da će trajati 20 godina da se ostvare, i zato moramo sada brže da se krećemo.

Fon der Lajen je naglasila da put u EU vodi samo preko napretka u ispunjavanju obaveza.

„Modernizovana metodologija ima za cilj da ubrza proces, jer tamo gde postoji želja za sprovođenjem reformi postojaće i brži put. Ako se neko trudi postoji mogućnost ubrzanja procesa“, dodala je ona.

Fon der Lajen kaže da su uočljive značajne promene u EU, usled promenjene geopolitičke situacije, pa su mnogi svesni da se mora ubrzati ovaj proces.

Rama je kazao da je nova metodologija donela novi kvalitet i nivo saradnje sa EU.

„Treba puno raditi na putu do članstva“, kazao je on.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g/AP

KiMFon der LajenEvropska komisijanemačko-francuski plandijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva