:

:

TV Most

clock

April 07, 2020   14:32

0

62

EK sutra usvaja plan koordinisanog ukidanja vanrednih mera

Evropska komisija najavila je da će sutra predstaviti smernice za koordinisano i postepeno ukidanje mera uvedenih u cilju zaustavljanja širenja COVID19.

U Briselu kažu da je neophodno da se u trenutku kada neke od zemlja članica najavljuju nacionalne ”izlazne strategije” osigura da se postepeno ukidanje mera, kao što su zabrana kretanja i socijalno distanciranje, sprovede koorinisano i dosledno na nivou EU.

"Sutra će Evropska komisija usvojiti smernice i predstaviti svoju viziju kako bi zemlje članice trebalo da se usaglase kako bi u trenutku kada za to dođe vreme primenile korake za ukidanje mera uvedenih zbog pandemije", kaže portparol Komisije Erik Mamer.

On dodaje da su Austrija i Danska obavestile i Komisiji u druge zemlje članice o svojim namerama za izlazak iz postojećih mera.

"Razumemo da se njihove strategije zasnivaju na postepenoj primeni koraka za ukidanje uvedenih mera što je važan element koji će i Komisija naglasiti u svom predlogu", navodi Mamer.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ranije je ukazala na potrebu uspostavljanja evropske "izlazne strategije", koja bi predložila kada i kako ukinuti mere uvedene u cilju zaštite građna od COVID19.

Ona je kazala da takvi koraci moraju biti zasnovani na mišljenju naučnika i eksperata kako ne bi poništili sve što je do sada postignuto u borbi protiv pandemije COVID19.

Izvor: Танјуг

EUkoronaviruspandemijavanredno stanje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva