:

:

TV Most

clock

April 23, 2015   12:05

0

118

EK najavila proveru medija u Srbiji

To su u Briselu ukazali učesnici rasprave o "Zakinutim medijskim slobodama kao "Ahilovoj peti" balkanskih demokratija", uz učešće zvaničnika Evropske komisije, Evropskog parlamenta i novinara nezavisnih medija iz Srbije i Makedonije.

Urednica portala BIRN iz Beograda, Gordana Igrić je predočila da je tolerancija prema nezavisnim medijima sve manja, "tabloidizacija" sve veća, a nezavisni novinari se prikazuju kao "neprijatelji i strani plaćenici".

Savetnik u Evropskoj komisiji za civilno društvo i medije u pregovorima o članstvu, Andris Kesteris je rekao da Vlada Srbije nije pripremila uverljiv akcioni plan za pregovaračko Poglavlje 23, o temeljnim pravima i pravosuđu, i zato to poglavlje u pregovorima Srbije i EU nije moglo da se otvori.

To poglavlje neće biti otvoreno dok Vlada Srbije ne podnese valjan akcioni plan, rekao je zvaničnik Komisije EU.

U Srbiji se iz vladinih sredstava, ukazao je Kesteris, plaća 25 odsto oglašavanja u medijima što je više od 40 miliona evra državnog novca koji se troši bez ikakvih pravila.

Poslanik Evropskog parlamenta, Eduard Kukan je primetio da su u Srbiji usvojeni dobri zakoni o slobodi medija, ali je to u praksi "veliki izazov", a stanje je loše.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva