:

:

TV Most

clock

Oktobar 22, 2015   12:05

0

153

Ekonomske mere usmeriti na razvoj

Na panel diskusiji “Sistemski preduslovi osnaživanja ženskog preduzetništva u Srbiji” koja je održana u PKS predsednica Udruženja poslovnih konsultanata Sanja Nikolin istakla je da gotovo 90 odsto srpske privrede čine mikro preduzeća, a većina podsticajnih mera usmerena su na velike investitore, a ne na ta preduzeća. On je kazala da je u Srbiji registrovano 93.150 preduzeća od čega su 81.327 mikro preduzeća, čiji su vlasnici uglavnom žene.

Prema njenom mišljenju, potrebno je javne politike više usmeriti na potrebe razvoja mirko preduzeća, jer su upravo ta preduzeća ona koja obuhvataju najveći deo naše privrede.

Predsednica Udruženja poslovnih žena, Olivera Popović je naglasila da su u prethodnom periodu neki pomaci učinjeni, ali kako su mere koje se sprovode u zemlji restriktivne, tako su i mehanizmi koji su služili za podsticaj ženskog preduzetništva utihnuli.

Prema njenim rečima, edukacija je jedan od ključnih mehanizama za razvoj ženskog preduzetništva, pored neophodne podrške u finansiranju.

Popović je istakla da je 2012. godine rađeno istraživanje o položaju ženskog peduzetništva u Srbiji i da su tada date smernice koje bi trebalo u godinama koje slede ispuniti.

Jedna od početnih bila je i potreba statističkog sistemskog praćenja ženskog preduzetništva, što je delimično urađeno i stvoren je strateški okvir, jer je ovo pitanje uključeno u Akcion plan i Strategiju razvoja malih i srednjih preduzeća.

Ideja je, međutim, bila da se statistika sistemski vodi i bude dostupna svima, ali se to još uvek nije dogodilo, ocenila je ona.

U tom istraživanju je ocenjeno da ženska preduzeća nisu dovoljno konkurentna i inovativna, a za to su bili neophodni istituciionalni programi podrške, što je i danas slaba tačka, istakla je Popović.

Kada je u pitanju finansiranje, domaća institucionalna podrška je izostala, ali je Banka Inteza, uz podršku EBRD-a, ponudila ženskim preduzetnicama komercijalni kredit po kamatnoj stopi od 5,5 odsto na 5 godina, istakla je ona.

U istraživanju iz 2012. je istaknuto da žene nisu adekvatno društveno podržane kako bi stvorile balans između porodičnog i profesionalnog angažmana, istakla je ona i dodala da su neki pomaci u tom domenu učinjeni, ali je to proces na kojem je neophodno dugoročno raditi.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva