:

:

TV Most

Foto: T a n j u g / AP

clock

Oktobar 24, 2019   15:33

0

257

Ekshumirani posmrtni ostaci Franciska Franka

Španske vlasti ekshumirale su i prebacile posmrtne ostatke nekadašnjeg fašističkog diktatora, generala Franciska Franka. Kovčeg je nosilo osam članova njegove porodice koji su više puta od suda tražili da ne dozvoli izmeštanje tela nekadašnjeg diktatora iz mauzoleja.

Kovčeg sa posmrtnim ostacima, koji su izvađeni iz velikog mauzoleja u kompleksu Doline palih, helikopterom je prebačen u vojnu oblast u blizini groblja Mingorubio, gde će biti položen.

Ispred groblja, na kojem je sahranjena i Frankova supruga, okupilo se oko 500 pristalica nekadašnjeg diktatora kako bi dočekali helikopter.

Okupljeni su vređali španskog premijera Pedra Sančeza, čija je vlada naredila akciju ekshumacije i prebacivanja posmrtnih ostataka.

Kovčeg je bio ogrnut crvenim platnom sa amblemom porodice Franko, a na njemu je položen venac od lovorovog lišća, na kojem se nalaze simboli španske zastave, prenosi AP.

Postupak ekshumacije posmrtnih ostataka Franka iz monumentalnog muzeja u kojem je sahranjen 1975. godine, odobren je nakon što je Vrhovni sud nedavno odbio prigovore njegove porodice.

Vlada se odlučila za ekshumaciju pre nego što se u Španiji održe opšti izbori 10. novembra.

Socijalisti su se dugo borili da izmeste Frankove ostatke iz mauzoleja koji se nalazi u Dolini palih, a posvećen je svim žrtvama građanskog rata u kojem je stradalo oko 500.000 ljudi.

Porodica protiv izmeštanje tela

Porodica Franko je više puta od suda tražila da ne dozvoli izmeštanje tela nekadašnjeg diktatora iz mauzoleja.

Porodica smatra da bi njegovi ostaci trebalo da budu u porodičnoj kripti u katedrali Almudena - tačno u centru Madrida. Vlada sa druge strane smatra da bivši diktator ne bi trebalo da bude ni na jednom mestu na kojem bi mogao da bude glorifikovan.  

U nastojanju da se garantuje privatnost i izbegne da sama operacija ekshumacije bude snimljena na videu i objavljena preko društvenih mreža vlada je zabranila da 22 člana Frankove porodice, državna zvaničnika i radnika kojima je dozvoljen ulazak u mauzolej nose kamere i mobilne telefone.

Vlada je zabranila Frankovim pristalicama demonstracije protiv ekshumacije na groblju Mingorubio, mada se oko 400 ljudi okupilo blizu groblja,prenosi Pais.

Vrhovni sud Španije je 25. septembra odbio žalbu porodice i odobrio odluku vlade da ekshumira Franka.

Rimokatolička crkva u Španiji je saopštila da se ne protivi ekshumaciji Franka, koji je 1975. sahranjen u bazilici čiju izgradnju je sam naredio. Nju su, pored ostlaih, gradile i hiljade zatočenih republikanaca.

Fransisko Franko je vladao Španijom od pobede u građanskom ratu 1939. do smrti 1975. godine. 

Izvor: RTS

ŠpanijaFrancisko Frankoekhumacijamauzolej
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva