:

:

TV Most

Foto: Insajderi

clock

Oktobar 24, 2019   15:51

0

56

Eksperti: Astrit Dehari preminuo pod sumnjivim okolnostima

Prištinski mediji opširno danas izveštavaju o ekspertizi koja je stigla iz Švajcarske prema kojoj postoji sumnja u okolnosti pod kojima je pre nekoliko godina nastupila smrt aktiviste Samoopredeljenja, Astrita Deharija, i naglašavaju da nije tačna tvrdnja nekadašnjeg tužioca u Prizrenu, Sulja Hodže, da se radi o samoubistvu.

Mediji navode da su švajcarski forenzičari utvrdili da „treba imati na umu intervenciju treće osobe u tom fatalnom procesu“ i da je potrebno otvoriti novu istragu da bi se razjasnile sve okolnosti smrti Deharija.

„Naši timovi i naše laboratorije dostupni su istražiteljima koji su zaduženi za slučaj“, poručili su švajcarski eksperti.

Mediji ističu da su rezultati izveštaja švajcarskih forenzičara u suprotnosti sa nalazima bivšeg glavnog tužioca Osnovnog tužilaštva u Prizrenu Sulja Hodže, koji je taj slučaj tada proglasio - samoubistvom.

Tužilac Hodža je odbio da komentariše nalaze švajcarskih eksperata, uz obrazloženje da „nema slučaj pri ruci“.

„Nemam odgovor, jer sam već tri godine u Specijalnom tužilaštvu i bavim se drugim slučajevima. U stvari, bio sam glavni tužilac, ali nisam imao taj slučaj u ruci, neko drugi bio je tužilac u tom slučaju“, rekao je kratko Hodža za Gazeta Blic, preneo je portal Kosovo onlajn.

Hodža je, podseća se, kasnije postao tužilac u kosovskom Specijalnom tužilaštvu i upravo on se u medijima dovodi u vezu sa podizanjem više optužnica protiv Srba na severu Kosova koji su prošle godine uhapšeni pod optužbom da su umešani u ubistvo Olivera Ivanovića.

Gazeta Blic dalje navodi da porodica preminulog Astrita Deharija optužuje tužioca Hodžu da je odgovoran za ubistvo njihovog sina.

„Koristim ovu priliku kao roditelj da zahvalim advokatu što je otkrio istinu u ovom slučaju. Zahvaljujem stručnjacima koji nisu bili izloženi političkom pritisku i koji su podneli izveštaj. Želeo bih da napomenem da je za slučaj Astrita Deharija, koji je ubijen u zatvoru u Prizrenu, pored Sulja Hodže zajedno sa njegovim saradnicima odgovorna i ministarka Durata Hodža“, izjavio je otac preminulog mladića, Avni Dehari.

Švajcarsku ekspertizu zatražila je porodica preminulog Deharija, kako bi se istražile sve okolnosti pod kojima je 5. novembra 2016. godine preminuo Astrit Dehari dok je bio u pritvoru u Prizrenu.

Astrit Dehari je bio jedan od šestorice aktivista Samoopredeljenja koji su uhapšeni pod optužbom da su 4. avgusta 2016. godine učestvovali u neredima ispred Skupštine Kosova. 

Dehari je bio u pritvoru 68 dana pod optužbom za terorizam, ali ga tužilac nikada nije saslušao, kako tvrde prištinski mediji.

Iz Pokreta Samoopredeljenje godinama su tvrdili da protiv Deharija ne postoji nijedan dokaz da je počinio bilo kakvo krivično delo, a danas, nakon ekspertize ovaj pokret zahteva da se o ovom slučaju hitno pokrene nova istraga i da se odgovorni privedu pravdi.

Izvor: T a n j u g

Astrit DeharisamoubistvoSamoopredeljenjeSulj Hodža
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva