:

:

TV Most

clock

April 28, 2022   14:04

0

192

Eksplozije kod TV Tornja u Hersonu, Rusi: Ukrajina ispalila rakete

Serija snažnih eksplozija odjeknula je u centru Hersona, u blizini televizijskog centra, javljaju RIA Novosti.

Si-En-En takođe navodi da je odjeknula eksplozija u blizini televizijskog tornja u centru Hersona, koji je pod kontrolom ruskih snaga.

Na video snimku, koji je objavljen na društvenim mrežama, vidi se eksplozija u vazduhu.

Si-En-En navodi da je potvrdio autentičnost snimka.

Ruska agencija RIA Novosti javila je da je Ukrajina ispalila tri rakete na grad, koji je pod ruskom okupacijom od početka marta.

Dva rakete su oborene, dodaje RIA Novosti.

Stremousov: Hersonska oblast prelazi na rublju od 1. maja

Ukrajinska Hersonska oblast, koja je pod kontrolom ruskih snaga, preći će na korišćenje rublje od 1. maja, najavio je zamenik predsednika vojno-civilne administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

Stremousov je za RIA Novosti rekao da će prelazni period trajati do četiri meseca i da će za to vreme u opticaju biti i ruska rublja i ukrajinska grivna.

Posle tog perioda, Hersonska oblast preći će isključivo na korišćenje rublje, dodaje Si-En-En.

Rusija: PVO se aktivirao u Belgorodu

Sistemi za protivvazdušnu odbranu aktivirali su se rano jutros u ruskom gradu Belgorodu, javlja ruska agencija TASS pozivajući se na navode lokalnih vlasti.

U Belgorodu, blizu granice sa Ukrajinom, juče se čulo više uzastopnih eksplozija i izbio je požar u skladištu municije.

Belgorodska oblast graniči se sa ukrajinskom Luganskom oblašću, Sumskom oblašću i Harkovskom oblašću, ukazuje Rojters.

PVO oborila ukrajinski avion Su-24 i raketu Točka-U

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su ukrajinski borbeni avion Su-24 u blizini Luganska, kao i ukrajinsku raketu Točka-U iznad Izjuma u Harkovskoj oblasti, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Prema rečima vojnog zvaničnika, ruski sistemi PVO jutros su odbili udar ukrajinske balističke rakete Točka-U na stambene blokove grada Izjuma u Harkovskoj oblasti, navodi TASS.

Udar ukrajinske rakete je bio usmeren na gradsku bolnicu u kojoj se nalazi ruska medicinska ekipa koja pruža pomoć stanovnicima Harkova, naveo je Konašenkov, prenosi TASS.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske rakete pogodile četiri ukrajinska vojna cilja tokom prethodne noći, uništivši dva skladišta raketa i municije u blizini naselja Barvinkove i Ivanivka na istoku Ukrajine, navodi Rojters.

Policija Kijevske oblasti: Od početka rata pronađeno 1.150 tela civila

Tela 1.150 civila pronađena su u ukrajinskom regionu Kijev od početka rata, a 50-70 odsto tela ima rane od metaka iz malokalibarskog oružja, saopštila lokalna policija.

Šef kijevske regionalne policije Andrij Nebitov rekao je u video-snimku objavljenom na Tviteru da je većina tela pronađena u gradu Buča, gde je otkriveno na stotine leševa otkako su se ruske snage povukle.

Ukrajina tvrdi da su civile pronađene mrtve u Buči ubile ruske snage tokom okupacije tog područja. Rusija je poricala da je ciljala civile od invazije na Ukrajinu 24. februara. Navode da su ruske snage pogubile civile u Buči dok su oni okupirali grad nazvao je "monstruoznim falsifikatom" sa ciljem da ocrni rusku vojsku.

Rojters je zatražio od ruskog Ministarstva odbrane komentar poslednje izjave kijevske policije.

Podoljak: Svet prepoznaje pravo Ukrajine da napadne ruske vojne baze

Pomoćnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak kaže da svet prepoznaje da njegova zemlja ima pravo da se brani izvodeći napade na ruske vojne baze i skladišta.

"Rusija je napada i ubija civile. Ukrajina će se braniti na bilo koji način, uključujući i udare na skladišta i baze ubica. Svet priznaje ovo pravo", napisao je na Tviteru Podoljak.

Kremlj: Zapadne isporuke oružja Ukrajini pretnja po bezbednost Evrope

Isporuke zapadnog oružja Ukrajini, uključujući teško naoružanje, predstavljaju pretnju po bezbednost evropskog kontinenta, saopštio je Kremlj.

"Tendencija da se oružje, uključujući teško naoružanje, upumpava u Ukrajinu i druge zemlje, predstavljaju akcije koje ugrožavaju bezbednost kontinenta i izazivaju nestabilnost", rekao je šprtparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

Peskov je odgovarao na pitanje o primedbama britanske ministarke spoljnih poslova Liz Tras, koja je u rekla da zemlje koje se protive invaziji Rusije na Ukrajinu moraju udvostručiti svoju podršku, uključujući snabdevanje teškim naoružanjem, tenkovima i avionima.

Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je u sredu da ako neko namerava da se spolja umeša u sukob i stvori neprihatnjive strateške pretnje Rusiji, treba da zna da će "uzvratni udari biti munjeviti".

Lokalne vlasti: Ruske snage ne dozvoljavaju evakuaciju iz "Azovstalja"

Guverner Donjcke oblasti tvrdi da ruske snage ne dozvoljavaju evakuaciju ranjenih ukrajinskih boraca iz čeličane "Azovstalj" u Mariupolju.

Pavlo Kirilenko kaže da Rusija takođe ne dozvoljava uspostavljanje humanitarnih koridora za evakuaciju civila u toj oblasti.

Kako je dodao, 370.000 stanovnika ostalo u delovima Donjecka pod kontrolom Kijeva u poređenju sa 1,67 miliona pre rata.

Izvor: T a n j u g

HersonUkrajinaRusijaeksplozijerublja
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva