:

:

TV Most

clock

Jun 04, 2021   16:53

0

176

Eksplozije u fabrici "Sloboda" u Čačku, vojni helikopteri gase požar

Još nije poznat uzrok nesreće u čačanskoj fabrici namenske industrije "Sloboda", a situacija se polako smiruje. Svi radnici su evakuisani, kao i građani koji žive u blizini fabrike i nema povređenih. Najbitnije je da nema žrtava, rekao je gradonačelnik Čačka za RTS. Vatrogasci čekaju da se steknu uslovi kako bi ušli u fabriku.

 

Tri vojna helikoptera stigla su u Čačak i počeli da gase požar koji je izbio tokom noći u krugu fabrike "Sloboda", u izdvojenom delu fabrike koji je predviđen za skladištenje i čuvanje elemenata za kompletiranje upaljača.

Više od jednog sata krug fabrike "Sloboda" u Čačku nadleću helikopteri koji pomažu u gašenju požara.

Vodu zahvataju u Međuvršju i bacaju je na lokaciju gde je noćas izbio požar koji je pokrenuo seriju eksplozija.

Detonacije se nisu čule već nekoliko sati.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović najavio je u Čačku da će helikopteri Vojske, učestvovati u gašenju požara i objasnio da će letelice sa bezbedne visine na mesto požara bacati više od četiri tone vode, što bi trebalo da pomogne da se požar konačno ugasi.

Prilaz fabričkom krugu i dalje nije dozvoljen, pošto je, kako saznaje RTS, prema pravilnicima predviđeno da stručne službe iz oblasti pirotehnike mogu da priđu mestu eksplozije tek 24 časa nakon poslednje detonacije. Tek tada će moći da se govori i o šteti.

Očekuje se da će fabrika od ponedeljka ponovo početi da radi. 

Serija detonacija u čačanskoj fabrici "Sloboda" počela je nešto pre dva časa izjutra. Detonacije su se povremeno čule oko pola šest, ali znatno ređe i manjeg intenziteta.

Gradonačelnik Čačka, Milun Todorović, izjavio je za RTS da nema žrtava i povređenih, da je oko šezdeset radnika radilo u trećoj smeni i da su svi odmah evakuisani, a negde oko pola tri evakuisana su i četiri radnika, koja su se od eksplozija sklonila u podrum.

"Oko pola dva su se čule prve detonacije, one su se dogodile u magacinu ubojnih sredstava. Dobro je da se eksplozija i požar nisu se dogodili u proizvodnim halama", rekao je Todorović za RTS.

Inače, magacin se nalazi na nekih 800 metara od ulazne kapije. 

Čaušić za RTS: Situacija u "Slobodi" izgledala dramatično, Čačani mogu biti spokojni

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Luka Čaušić rekao je za RTS da je poslednja eksplozija u čačanskoj "Slobodi" bila u 11.11 i da 24 sata od poslednje ekslplozije na lice meta mogu ući pripadnici Sektora. Mislim da Čačani mogu da budu spokojni, rekao je Čaušić dodajući da je situacija izgledala dramatično ali da je najvažnije da nije bilo žrtava.

Luka Čaušić je, gostujući u Beogradskoj hronici, rekao da se trenutno vrši dogašivanje iz vazduha nakon eksplozije i požara u fabrici "Sloboda" u Čačku.

Prema njegovim rečima, eksplozije su se smirile i poslednja je bila u 11.11.

"Naši pripadnici mogu ući tek 24 sata nakon poslednje eksplozije, grđani mogu da budu mirni, požar je gotovo lokalizovan i gotovo ugašen, možemo da budemo zadovoljni, nije bilo žrtava", istakao je načelnik Sektora za vanredne situacije.

Rekao je da su pripadnici Sektora odmah po dobijanju dojave izašli na lice mesta, takođe i on sa saradnicima.

Opisao je da je sve izgledalo vrlo dramatično jer, kako kaže, nije prijatno kad prilazite gradu i čujete detonacije i vidite isijavanje.

"Kad to čujete, kada vam govori kolega, mi se spremamo za najgore. Zaista sam ponosan i zadovoljan sa aspekta nadležnosti Sektora, jer smo brzo preduzeli sve mere, od evakuacije, blokiranja puta, gašenja gasovoda oko fabrike. Najvažnije je da su oni koji su najugroženiji, radnici fabrike, na bezbednom, svi smo odahnuli kad smo čuli da su dobro", istakao je Čaušić.

Naveo je da su radnici pokazali smirenost i reagovali na adekvatan način. Takođe, kako je rekao, i stanovnici su slušali naloge nadležnih.

Sve okolnosti biće ispitane 

Načelnik Sektora za vanredne situacije naveo je da se u magacinu skladišti municija, koja je veoma reaktivna smesa.

Prema njegovim rečima, kada su takvi požari u pitanju, postoji mogućnost da se ponovo razbukti i baš zbog toga postoji rok od 24 sata od poslednje eksplozije kada se može ući na lice mesta.

"Ne možemo da kažemo šta se desilo jer još nemamo pristup, ispitaće se sve okolnosti", napomenuo je Čaušić.

Ukazao je da treba raditi na preventivnim merama i rizik svesti na minimum, ali je dodao da u ovakvim proizvodnim pogonima ne može da postoji 100 odsto zaštite.

Trenutno je, kaže, najbolji scenario da helikopteri završe svoj posao i pripomognu gašenju, a da zatim uđu demineri kako bi izvršili uviđaj.

Za sada ne može da se precizira koliko bi sve to moglo da potraje.

Izvor: RTS

SlobodafabrikaČačakeksplozijapožarhelikopteri
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva