:

:

TV Most

Foto: ukrinform.net

clock

Februar 27, 2023   12:47

0

166

Eksplozije u Zaporožju, Ukrajina oborila 11 ruskih dronova

Najmanje tri eksplozije dogodile su se u Zaporožju koji je trenutno pod kontrolom Kijeva, izjavio je danas lider pokreta 'Stojimo uz Rusiju' Vladimir Rogov.

 

"Došlo je do serije eksplozija u glavnom gradu tog područja, koji je okupiran od strane režima Volodimira Zelenskog. Lokalno stanovništvo mi je prenelo da je došlo do najmanje tri udara koji su se čuli svuda u gradu", napisao je Rogov na aplikaciji Telegram.

TASS prenosi da su se u istočnim delovima Ukrajine začule sirene za vazdušnu opasnost, kao i da su eksplozije prijavljene u Kijevu, Hmeljnickom, kao i u Žitomirskoj oblasti.

Ruska služba bezbednosti FSB privela je dvojicu građana Sevastopolja zbog sumnje da su za račun ukrajinske obaveštajne službe špijunirali vojne objekte, preneo je TASS.

"Presretnute su nezakonite radnje dvojice ruskih državljana za koje se sumnja da su kao posmatrači sarađivali sa stranim specijalnim službama", saopšteno je iz FSB.

Protivvazdušna odbrana ruske vojske izmeštena je iz tog komandnog lanca i pripojena Vazdušno-kosmičkim snagama Ruske federacije, preneo je TAS S pozivajući se na dvojicu neimenovanih izvora bliskih ruskom ministarstvu odbrane.

"Da, tako je. To je već učinjeno", rekao je jedan od izvora.

Bivši popukovnik militanata samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Andrej Maročko izjavio je danas da su ukrajinske snage pokušale da pokrenu kontraofanzivu u blizini grada Kremenaje, prvi put nakon što su pretrpele, kako je rekao, neopravdane gubitke.

"Neprijatelj je pokušao da pokrene kontranapad protiv naših nadirućih trupa. Nisu uspeli da okupe dovoljan broj trupa i potrebnu količinu municije, ignorisali su izveštaje o stanju na terenu, da im trupe nisu u stanju za bitku, ali su i pored toga krenuli u ofanzivu", rekao je on.

Najmanje jedna osoba je poginula, a četiri su ranjene danas u napadu ruske bespilotne letelice na ukrajinski grad Hmeljnicki, izjavio je je gradonačelnik Oleksandar Simčišin.

On je na aplikaciji Telegram napisao da je preminuli bio spasilac ukrajinske Državne službe za vanredne situacije, koji je "preminuo na dužnosti" u gradu koji se nalazi oko 322 kilometra jugozapadno od Kijeva.

"Još jedan masovni teroristički napad na zajednicu Hmeljnicki. Ovog puta neprijatelj je koristio bespilotnu letelicu. Za sada imamo jednog poginulog i četiri ranjena. Oštećen je veći broj objekata. Požari se gase", rekao je Simčišin.

Ukrajinske vlasti saopštile su danas da je oboreno 11 bespilotnih letelica Šahed, koje je lansirala Rusija, pri čemu je većina uništena u blizini Kijeva, prema preliminarnim procenama.

"Napad dronovima je izveden u dva talasa, produžena koliko god je to bilo moguće...Zato je noćni vazdušni napad na Kijev trajao pet i po sati", navodi se u saopštenju gradske vojne uprave Kijeva.

Načelnik vojne uprave grada Kijeva Sergej Popko je naveo da za sada nema izveštaja o žrtvama ili napadima na infrastrukturne objekte.

Izvor: T a n j u g

ZaporožjeUkrajinaRusija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva