:

:

TV Most

clock

Maj 09, 2015   12:05

0

159

Ekspres: U incidentima ima i građana sa Kosova

Taj list je kratko objavio pozivajući se na svoje izvore da u tom gradu ima i građana sa Kosova, koji su uključeni u oružane incidente u Kumanovu.

Kako javljaju prištinski mediji, pokret Samoopredeljenje je zatražilo od zvanične Prištine i Tirane da reaguju i da zaustave "diktatora" premijera Makedonije Nikolu Gruevskog.

Potpresednica skupštine Kosova iz ovog pokreta, Aida Derguti je rekla da su ujutru "napadnuti Albanci u Makedoniji, kao nekada, kada je srpska policija je napala Albance na Kosovu".

"Nemojte da nas terate da sedam miliona Albanaca, krenemo praznih ruku i da ne bude više te države", poručila je Dergutijeva zvaničnom Skoplju.

I bivši šef tajne kosovske službe poznate kao ŠIK, predsednik skupštine Kosova Kadri Veseli je na fejsbuku napisao da veruje da institucije i država Makedonija imaju volju i kapacitete da političke probleme i eventualne etničke tenzije tretiraju razumno i demokratskim sredstvima.

Ministarstvo inostranih poslova Kosova ranije je danas, povodom upada naoružanih ljudi u Kumanovo i akcije makedonske policije, osudilo pokušaje destabilizacije Makedonije i apelovalo na uzdržanost od nasilja u toj zemlji.

"Kosovo oštro osuđuje ugrožavanje reda i bezbednosti od strane bilo kojeg pojedinca ili grupe sa ciljem destabilizacije Makedonije. MIP ujedno apeluje kod svih strana da se uzdrže od nasilja i da nađu rešenje putem političkog dijaloga u okviru institucija Makedonije i Ohridskog sporazuma koji garantuje integritet Makedonije i ispunjavanje prava zajednica", navodi se u saopštenju.

Makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova prethodno je saopštilo da je u Kumanovu danas došlo do obračuna pripadnika policije sa naoružanom terorističkom grupom, koja je došla iz jedne susedne zemlje i koja je imala za cilj da napadne državne institucije.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva