:

:

TV Most

clock

Maj 26, 2020   15:32

0

221

Elek: KBC je najreferentnija ustanova koja pruža 90 odsto svih zdravstvenih usluga na Kosovu

Kliničko–bolnički centar u Severnoj Mitrovici pokazao je i tokom pandemije koronavirusa da je jedna od najznačajnijih institucija Srbije na tom prostoru, a vršilac dužnosti direktora doktor Zlatan Elek kaže za Kosovo Onlajn da je ta zdravstvena ustanova u potpunosti odgovorila izazovu i od 26. marta kad je zabeležen prvi slučaj obolelog od koronavirusa pa do danas zbrinuto je 116 pacijenata.

 

“Među obolelima je bilo i 20 zdravstvenih radnika, ali se posao u KBC sve vreme obavljao bez ikakvih prekida, odnosno bili smo otvoreni za različite grupacije bolesnika”, napominje Elek.

On naglašava da je velika pomoć u funkcionisanju te ustanove stizala od Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Vlade Srbije i Kriznog štaba, pre svega u snabdevanju neophodnim zaštitnim materijalom, ali i u ispomoći zdravstvenih radnika u vidu epidemiologa i infektologa koji su umnogome pomogli oko organizacije same službe.

O tome koliko značaj ima ta zdravstvena ustanova, pre svega za Srbe koji žive na Kosovu, doktor Elek kaže da je suvišno i govoriti.

“To je jedna od bitnih institucija, a o njenom značaju najbolje govori i podatak o 1.362 radnika koliko radi u Zdravstvenom centru”, naglašava Elek.

Prvi čovek KBC u Severnoj Mitrovici podseća da je Vlada Srbije i Ministarstvo zdravlja Srbije u više navrata izlazilo u susret toj zdravstvenoj ustanovi kad je u pitanju prijem novih radnika, a stižu obećanja da će u bliskoj budućnosti izvršiti prijem još 120 medicinskih sestara i 45 lekara.

“Time bi smo još više popravili kvalitet pružanja kontinuirane zdravstvene zaštite koja se ovde sprovodi 24 sata dnevno. Mislim da je ovo najreferentnija ustanova na prostoru Kosova i Metohije koja pruža preko 90 odsto svih zdravstvenih usluga”, poručuje Elek.

Pored novih radnih mesta iz Vlade Srbije su najavili i velika infrastrukturna ulaganja koja, prema rečima Eleka, dostižu vrednost blizu 10 miliona evra.

“U Srbiji se velika pažnja pridaje sređivanju i ulaganju u zdravstvene ustanove, pa je tako obećano i za Zdravstveni centar u Kosovskoj Mitrovici. Ogromna suma novca od oko 10 miliona evra. Očekujem da ćemo po završetku projekata, krajem ove godine, krenuti u renoviranje kompletnog Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici koji će tada biti gotov Kliničko – bolnički centar”, zaključio je Elek.

Izvor: Kosovo Onlajn

KBC Kosovska MitrovicaZlatan Elekkoronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva