:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Februar 13, 2024   9:07

0

109

Elek: Kurtijev cilj da se rasele Srbi, nadam se da će razum prevladati

Predsednik Srpske liste i direktor Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici Zlatan Elek rekao je da su Srbi na jučerašnjem skupu poslali poruku da su protiv svih odluka vlasti u Prištine, pogotovo protiv odluke o ukidanju dinara i platnog prometa. Cilj Aljbina Kurtija je da se rasele Srbi i da nastupi egzodus, kaže Elek i poručuje da se nada da će razum preovladati.

"Šta misle Srbi pokazali su juče na skupu, kojem je prisustvovalo prema našim evidencijama između 6.000 i 7000 ljudi", rekao je Elek za RTS.

Elek je podsetio i koji su to sve potezi Prištine u poslednje vreme koji utiču na položaj Srba na KiM.

"Zabrana vakcinacije, sportskih događaja, u kojima učestvuju klubovi iz uže Srbije, kulturnih manifestacija, štampe, udžbenika, ulaska srpske robe i hrane, izgradnje univerziteteta, kao i zabrana ustanove za socijalne kategorije stanovništva i na kraju – ukidanje dinara i platnog prometa", ukazuje Elek.

Naglašava da očekuje adekvatan odgovor međunarodne zajednice.

"Međunarodna zajednica je garant multietničnosti. Očekujemo oštriju reakciju zemalja Kvinte da utiče na Prištinu da odustane od ove odluke o zabrani dinara i da dozvoli dostojan život Srbima na prostoru KiM. Srbi su juče na velikom skupu svima poslali poruku da se ne slažu sa odlukom o ukidanju dinara", istakao je predsednik Srpske liste. 

Prema njegovim rečima, u teškom vremenu najbitnije je da se pokaže jedinstvo, koje je na jučerašnjem veličanstvenom skupu i pokazano jer je to, kaže, jedini put da se opstane na prostoru KiM.

"Ohrabruje nas izjava predsednika Aleksandra Vučića koji je rekao da država ima dosta novca i da će se razgovarati da kako bi se pronašlo rešenje. Do sada nikada nije bilo kašnjenja primanja, a bilo je i više povećanja", istakao je Elek.

Osvrnuo se na peticiju za smenu gradonačelnika. "Sa žaljenjem moram da konstatujem da nema odgovora na peticiju, iako je skupljeno više potpisa nego što je bilo potrebno", napomenuo je Elek i dodao da Kurti ne poštuje ni svoj ustav, kako ga naziva i da manastiru Dečani nije vraćena imovina.

Istakao je da Kurti želi da dovede srpsku zajednicu na ivicu egzodusa, i da obesmisli Zajednicu srpskih opština.

"Srbi na KiM žive u getou, to je militarizovana zona. Maltretiraju se Srbi, upada se u zdravstvene institucije. Srbi su obespravljeni u svakom pogledu. Uzima im se nasilno zemljište, nigde ne postoji toliko patrola kao na KiM – grade se punktovi gde se pretresaju vozila. Ovo se događa pred očima Unmika, nema povratka Srba na KiM ni posle 25 godina. Međunaradna zajednica i Kvinta su garant", rekao je Elek.

Elek, koji je i direktor KBC Kosovska Mitrovica, kaže da je taj centar jedna od najbitnijih institucija u Srbiji, ima 1.600 zaposlenih, a odlukom o ukidanju dinara biće svi pogođeni, a posebno će biti pogođeni pacijenti.

"Nadam se da će razum preovladati. Za nas Srbe Kosovo i Metohija nije samo reč, već duhovno nadahnuće i naš identitet. Opredeljeni smo da opstanemo na KiM", istakao je Elek.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva