:

:

TV Most

clock

Jul 13, 2020   20:20

0

86

Elek: Procedura lečenja obolelih od koronavirusa je identična u svim srpskim sredinama na Kosovu

Procedura lečenja svih pacijenata obolelih od kovida-19 je kristalno jasna i potpuno identična za sve srpske sredine i južno i severno od Ibra, rekao je za Kosovo Onlajn v.d. direktora KBC u Severnoj Mitrovici dr Zlatan Elek.

 

"Svaka zdravstvena ustanova i Gračanica i Pasjane i Kosovska Mitrovica imaju zasebna odeljenja za pregled takvih pacijenata, odnosno svoje trijažne centre. Svi domovi zdravlja imaju kovid jedinice imaju testove gde se uzimaju uzorci, testovi se skupljaju u pokrajinski Zavod za javno zdravlje sa sedištem u Severnoj Mitrovici", rekao je Elek.

Naglasio je da se pacijenti sa simptomima javljaju svojim kovid ambulantama.

"Kovid ambulante su prve koje rade trijažu takvih pacijenata, a potom ih šalju u Zavod za javno zdravlje gde se uzimaju brisevi, čak i određeni broj kovid ambulanti ima dovoljan broj briseva, odnosno testova za anlizu istih, svi se skupljaju zajedno u Zavod za javno zdravlje i istog dana šalju u Veterinarski institut u Kraljevo", dodao je Elek.

Istakao je da Veterinarski zavod iz Kraljeva, sutradan šalje povratnu informaciju, a da je po prijemu informacija Zavod za javno zdravlje zadužen da informiše sve one koji su pozitivni i koji nisu i dodao da epidemiolog dr Aleksandar Antonijević svakog dana u ime Kriznog štaba medijima saopštava podatke, tj. ukupan broj pozitivnih na kovid-19 po opštinama severno i južno od Ibra.

"Kovid jedinice su dužne da one koje su pozitivni sprovedu u nadležne zdravstvene ustanove gde bivaju pregledani od strane pulmologa, radi se snimak pluća, kompletne analize, pregledaju ih pulmolog i infektolog. Tek nakon specijalističkog pregleda, odlučuje se da li se pacijent prima ili ne, po definiciji slučajeva, odnosno po instrukcijama Kriznog štaba iz Beograda", rekao je Elek i dodao da je procedura "kristalno jasna".

Naglasio je da se pacijenti koji imaju upalu pluća i zahtevaju kiseoničnu terapiju, zadržavaju na stacionarnom lečenju, a ostali idu u samoizolaciju i dužni su da se pridržavaju pravila samoizolacije.

"Pravila su jasna, a ona kažu da te osobe moraju 14 dana ostati u samoizolaciji", rekao je Elek.

Apelovao je na građane da se pridržavaju mera za suzbijanje širenja pandemije koronavirusa.

"U ovom trenutku je neophodno da se svi pridržavamo mera koje su propisali krizni štabovi, a to su: držanje distance, veće od dva metra; zabrana javnih okupljanja i skupova, za više od pet osoba i obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenim prostorima. Jedino će nam to dati pravi rezulta", rekao je Elek.

Pozvao je na jedinstvo i upozorio građanstvo da je zdravstveni sistem preopterećen.

"Ovoga puta treba da budemo jedinstveni i  usmereni ka lečenju naših pacijenata. Celokupni zdrvastveni sistem je prenapregnut i okrenut ka ozdravlju našeg stanovništva i verujem da ćemo se uz pridržavanje mera i svega što sam prethodno rekao, uspeti da pobedimo koronavirus u što skorije vreme", rekao je Elek.

Izvor: Kosovo Onlajn

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva