Elektronski dnevnik u 830 škola, roditelji još nemaju pristup

:

:

TV Most

clock

Oktobar 29, 2018   11:58

0

99

Elektronski dnevnik u 830 škola, roditelji još nemaju pristup

Više od 830 osnovnih i srednjih škola u Srbiji do sada je papirni dnevnik zamenilo elektronskim, ali roditeljima još uvek nije omogućen ovaj način pristupa evidenciji o ocenama i izostancima svoje dece, iako je to bilo najavljeno.

Pilot projekat eDnevnik počeo je da se primenjuje početkom prošle školske godine kada je elektronska evidencija uvedena u 60 škola, da bi godinu dana kasnije broj škola višestruko uvećan.

Elektronski dnevnik omogućava razrednim starešinama, nastavnicima i direktorima škola da na brz, jednostavan i pouzdan način vode evidenciju o učenicima.

Kako bi se obezbedila veća objektivnost, ideja je da sve ocene učenika mogu da vide samo razredni starešina, direktor, a da nastavnici mogu da vide samo svoje ocene, a ne ocene svojih kolega.

U Ministarstvu prosvete kažu za Tanjug da su se krajem avgusta ove godine stekli uslovi da sve škole uvedu elektronski dnevnik, a trenutno se u sistemu nalazi 831 od 3.578 osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

"Prema projektnom planu do kraja 2018. godine uradićemo obuke školskih koordinatora za sve škole", naglašavaju u ministarstvu.

Predviđeno je i da roditelji dobiju šifre kako bi mogli da pristupe elektronskom dnevniku i vide ocene i izostanke svoje dece.

Psiholozi i pedagozi predložili su da roditelji ocene vide sa dva dana zakašnjenja, kako bi se dala mogućnost učenicima da sami saopšte koju su ocenu dobili.

Ministarstvo: Treba još da se zaštite osetljivi podaci dece

Kada će roditelji imati pristup elektronskom dnevniku u Ministarstvu prosvete nisu mogli da preciziraju, ali kažu da je "roditeljski modul" izrađen i spreman za korišćenje još od početka drugog polugodišta prošle školske godine.

"Razlog zbog čega do sada nije aktiviran je što želimo da zaštitimo sve osetljive podatke o ličnosti koji se odnose na našu decu", pojašnjavaju iz resornog ministarstva.

Ima škola koje su uvele eDnevnik, ali istovremeno vode i papirnu evidenciju. U ministarstva pojašnjavaju da je projekat eDnevnik osmišljen da se u školama vodi isključivo elektronska evidencija o obrazovno-vaspitnom radu.

"Da bi se taj cilj ostvario neophodno je opremanje škola sa odgovarajučom informaciono telekomunikacionom opremom tamo gde ona nedostaje", navode u ministarstvu i dodaju da samo u školama koje nemaju odgovarajuću opremu evidencije se za sada vode paralelno u papiru i elektronski.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva